Copiii şi adolescenţii, expuşi unui risc crescut de exploatare sexuală în mediul online din cauza izolării la domiciliu

Peste 1,5 miliarde de copii şi tineri au fost afectaţi de închiderea şcolilor din întreaga lume.
Copiii şi adolescenţii, expuşi unui risc crescut de exploatare sexuală în mediul online din cauza izolării la domiciliu

Milioane de copii sunt expuşi unor riscuri crescute, având în vedere că viaţa lor se mută tot mai mult în mediul online ca urmare a stării de urgenţă instaurate pe timpul pandemiei de COVID-19. Peste 1,5 miliarde de copii şi tineri au fost afectaţi de închiderea şcolilor din întreaga lume. În prezent, mulţi dintre aceşti elevi învaţă şi socializează mai mult online. Prin petrecerea unui număr mai mare de ore pe platformele virtuale, copiii pot fi expuşi riscului de exploatare sexuală şi ademenire în spaţiul online, deoarece agresorii caută să profite de pandemia de COVID-19.

Lipsa contactului direct cu prietenii şi partenerii poate duce la asumarea unor riscuri mai mari, cum ar fi trimiterea unor fotografii cu caracter sexual, iar timpul mai mare petrecut online, fără un program bine structurat, poate expune copiii la conţinut dăunător şi violent şi la un risc crescut de hărţuire online.

„Pandemia de coronavirus a provocat creşterea fără precedent a timpului petrecut în faţa ecranului”, a afirmat directorul executiv al Parteneriatului Global pentru Stoparea Violenţei împotriva Copiilor, dr. Howard Taylor.

„În urma închiderii şcolilor şi a măsurilor stricte de izolare, tot mai multe familii recurg la tehnologie şi la soluţii digitale pentru a le oferi copiilor posibilitatea să înveţe, să se amuze şi să rămână conectaţi la lumea exterioară, însă nu toţi copiii deţin cunoştinţele, abilităţile şi resursele necesare pentru a naviga în siguranţă în mediul online”.

UNICEF, împreună cu partenerii săi, Parteneriatul Global pentru Stoparea Violenţei împotriva Copiilor, Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT), Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), Biroul ONU pentru Combaterea Drogurilor şi a Criminalităţii (UNODC), Alianţa Globală WePROTECT, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fundaţia World Childhood din Statele Unite ale Americii, publică o nouă notă tehnică ce îndeamnă guvernele, companiile ITC, educatorii şi părinţii să fie vigilenţi, să ia măsuri imediate pentru reducerea potenţialelor riscuri şi să asigure copiilor experienţe sigure şi pozitive în spaţiul online pe durata pandemiei de COVID-19.

„Sub ameninţarea COVID-19, viaţa a milioane de copii se limitează temporar la spaţiul propriei case şi la ecrane. Trebuie să îi ajutăm să navigheze în această nouă realitate”, a afirmat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore.

„Îndemnăm guvernele şi industria IT să îşi unească forţele pentru a oferi copiilor şi tinerilor un mediu online sigur, prin elemente de siguranţă optimizate şi noi instrumente care să ajute părinţii şi educatorii să îi înveţe pe copii cum să folosească internetul în siguranţă”.

Acţiuni recomandate pentru reducerea riscurilor online la care sunt expuşi copiii 

Printre acţiunile preliminare recomandate în vederea reducerii riscurilor online la care sunt expuşi copiii în timpul pandemiei de COVID-19 se numără următoarele:

În cazul guvernelor: consolidarea serviciilor esenţiale de protecţie a copilului, asigurându-se că acestea sunt accesibile şi active pe perioada pandemiei; formarea personalului din cadrul serviciilor medicale, educaţionale şi sociale cu privire la posibilul impact al COVID-19 asupra bunăstării copiilor şi riscurile crescute din mediul online; intensificarea iniţiativelor de conştientizare şi educare cu privire la siguranţa copiilor în mediul online; asigurarea că furnizorii de servicii sociale, şcolile, părinţii şi copiii cunosc mecanismele de raportare de la nivel local şi numerele liniilor locale de asistenţă telefonică şi ale liniilor telefonice directe.

În cazul sectorului IT, inclusiv a reţelelor de socializare: asigurarea că platformele virtuale, în special instrumentele de învăţare online, conţin elemente sporite de siguranţă şi securitate şi că acestea sunt accesibile educatorilor, părinţilor şi copiilor; promovarea şi facilitarea serviciilor de referire în siguranţă a copiilor şi a liniilor de asistenţă telefonică; elaborarea unor politici de moderare standard, aliniate la drepturile copilului; utilizarea unor protecţii integrate şi totodată inovatoare; asigurarea conexiunii la internet în vederea îmbunătăţirii accesului copiilor defavorizaţi din gospodăriile cu venituri mici.

În cazul şcolilor: actualizarea politicilor privind siguranţa pentru a reflecta noua realitate a copiilor nevoiţi să urmeze cursurile de acasă; promovarea şi monitorizarea comportamentelor pozitive în mediul online; asigurarea accesului continuu al copiilor la serviciile de consiliere oferite de şcoală.

În cazul părinţilor: asigurarea că dispozitivele copiilor au softurile actualizate la zi şi programe antivirus; purtarea unor discuţii deschise cu copiii pentru a afla cum şi cu cine pot comunica online; stabilirea unor reguli împreună cu copiii pentru a decide cum, când şi unde se poate folosi internetul; detectarea semnelor de disconfort în cazul copiilor, ce pot apărea în urma activităţii lor online; familiarizarea cu politicile şcolii şi mecanismele de raportare de la nivel local şi plasarea la îndemână a numerelor liniilor de asistenţă telefonică şi ale liniilor telefonice directe.

Recomandări:
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Glioblastomul, tratat cu ajutorul unei căști magnetice care distruge celulele canceroase
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții
Diabetul de tip 1 poate fi ereditar? Ce spun experții