Copiii obezi, consecința părinților iresponsabili. 65% dintre copii consumă dulciuri zilnic

21.09.2021
Copiii obezi, consecința părinților iresponsabili. 65% dintre copii consumă dulciuri zilnic
Sursa foto: Shutterstock

Copiii obezi sunt oglinda părinților lor – cam așa pot fi rezumate rezultatele unui sondaj național recent privind comportamentul alimentar al copiilor. 

Potrivit acestei cercetări sociologice, 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, iar 22% dintre părinții intervievați recunosc că cei mici mănâncă dulciuri de două-trei ori pe zi, în timp ce recomandarea nutriționiștilor este de 1-2 ori/săptămână.

Studiul realizat își propune să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că deprinderile alimentare greșite pe care părinții le transmit copiilor reprezintă o urgență la nivel național, din cauza efectelor pe termen lung pe care acestea le au asupra sănătății celor mici.

Comorbidităţi precum diabetul de tip 2 şi steatohepatita (boala ficatului gras), care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de faţă, la copiii obezi.

Copiii şi adolescenţii obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecţiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum şi limitări funcţionale.

Cu ce sunt „hrăniți” copiii obezi: dulciuri, sucuri, gustări sărate, semipreparate

Conform datelor furnizate de grupul-țintă (părinți cu vârste de peste 25 de ani, implicați în alimentația copiilor lor), comportamentele legate de nutriție în familie nu sunt dintre cele mai sănătoase.

Astfel, 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, iar 22% dintre părinții intervievați recunosc că cei mici mănâncă dulciuri de două-trei ori pe zi, în timp ce recomandarea nutriționiștilor este de 1-2 ori/săptămână.

De asemenea, 43% dintre părinți au declarat că cei mici consumă băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des, iar dintre aceștia 14% aleg sucuri în locul apei pentru hidratare.

La întrebarea despre tipurile de alimente pe care obișnuiesc să le ofere copiilor, 52% dintre respondenți au indicat gustările sărate (chipsuri, sticksuri) și 49% produsele semipreparate de tipul mezelurilor sau  crenvurștilor.

Dintre cei intervievați, procente importante susțin că au aproape mereu în casă dulciuri (41%), produse semipreparate (31%) și băuturi non-alcoolice carbogazoase (19%).

Copiii obezi, consecința părinților iresponsabili. 65% dintre copii consumă dulciuri zilnic

Deși 69% dintre părinți se declară conștienți de faptul că obiceiurile lor de consum influențează comportamentul alimentar al copilului, doar 35% dintre aceștia își caracterizează stilul de viață ca fiind unul „mai degrabă sănătos”.

Copiii nu mănâncă destule fructe, dar li se oferă din belșug alimente procesate

Prezența alimentelor procesate în preferințele românilor este și ea de semnalat – 52% dintre părinți au declarat că cei mici consumă produse procesate o dată pe săptămână sau mai des, iar 12% admit că obișnuiesc în mare și foarte mare măsură să mănânce alimente procesate în locul celor proaspete.

În mod paradoxal, 56% dintre părinți consideră că alimentele procesate sunt nesănătoase, principalele mâncăruri de acest tip menționate spontan fiind mezelurile, lactatele și produsele de tip fast-food.

În același timp, 3 din 10 părinți susțin că copiii lor nu consumă fructe proaspete zilnic sau aproape zilnic.

În ceea ce privește tipurile de mâncăruri preferate de copiii românilor intervievați, ciorba se clasifică pe primul loc (45%), urmată de mâncarea gătită și cartofii sub diverse forme de preparare (35%, respectiv 34%), în timp ce pentru micul dejun cei mai mulți preferă cerealele cu lapte (73%).

Dulciurile, croissantele și produsele de patiserie revin în prim-plan atunci când se discută despre gustările dintre mese pe care le aleg copiii.

Studiul privind comportamentul alimentar al copiilor a fost realizat în parteneriat cu Reveal Marketing Research, în perioada 25 august-5 septembrie, pe un eșantion reprezentativ național de 801 respondenți, eroarea de eșantionare fiind de +/- 3,5%.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee