Potrivit unui studiu de amploare publicat recent în revista The Lancet Respiratory Medicine, copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani care suferă de astm necontrolat ar trebui să aibă prioritate la vaccinarea anti-COVID. Medicii spun că această categorie este mai vulnerabilă în fața infecției cu SARS-CoV-2 și riscă să dezvolte forme de boală care pot necesita spitalizare.
Studiul publicat de revista britanică a inclus peste 750.000 de copii și adolescenți cu vârste între 5 şi 17 ani din Scoţia. Dintre aceștia, peste 63.000 aveau un diagnostic de astm, din care 4.300 au fost confirmați cu infecția SARS-CoV-2 în perioada martie 2020 – în iulie 2021 și 67 de copii au avut nevoie de spitalizare din cauza COVID-19 (din care 9 au avut nevoie de terapie intensivă sau au decedat).
Rezultatele au arătat că acei copii cu astm necontrolat care au avut nevoie de spitalizare în ultimii doi ani și care au fost infectați cu SARS-CoV-2 au avut un risc de 6 ori mai mare de a dezvolta forme severe ale infecției în comparație cu copii care nu aveau acest diagnostic.
De asemenea, în cazul copiilor cu astm ținut sub control cu tratament pe bază de steroizi pe cale orală s-a constatat un risc de 3 ori mai mare de spitalizare din cauza COVID în comparație cu copiii sănătoși.
Potrivit autorilor cercetării, copiii cu astm necontrolat ar trebui să fie prioritizați la vaccinarea anti-COVID deoarece prezintă un risc destul de ridicat de spitalizare. În Marea Britanie se estimează că sunt aproape 110.000 de copii și adolescenți cu astm necontrolat.
Este fundamental să înţelegem că minorii cu astm necontrolat au un risc mai mare de a suferi efecte grave ale îmbolnăvirii cu COVID-19, în contextul actualelor deliberări privind accesul prioritar la vaccinuri. Analiza noastră oferă prima evidenţă la nivel naţional a riscului de spitalizare pentru COVID-19 în rândul copiilor de vârstă şcolară care suferă de astm necontrolat, a declarat Aziz Sheikh, profesor la Universitatea din Edinburgh, autorul principal al studiului.
Astmul este una dintre cele mai frecvente boli cronice ale copilăriei, afectând peste 78 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 19 ani, conform datelor din 2019 oferite de The Lancet. Numai în Marea Britanie există peste 1 milion de copii cu astm care urmează tratament.
Infecțiile virale pot agrava simptomele astmului, ducând la dispnee (respirație scurtă), tuse și wheezing (respirație șuierătoare).
Potrivit rezultatelor observate în cadrul studiului, unul din 380 de copii cu astm necontrolat a avut nevoie de spitalizare din cauza infecției COVID-19.
Prioritizarea copiilor cu astm necontrolat la vaccinarea anti-COVID este foarte importantă, mai ales în contextul variantelor virale extrem de contagioase (Delta, Omicron) și al redeschiderii școlilor în format fizic.
Chiar dacă boala COVID afectează în număr mult mai mic copiii decât adulții, este important să ținem cont de factorii de risc, dar, în același timp, să nu intrăm în panică. Riscul de forme severe COVID, chiar și la copiii cu astm, este totuși mic. Cu toate acestea, în timpul iernii, copiii cu astm riscă, pe fondul răcelilor sau gripelor de sezon, să prezinte simptome exacerbate atât ale astmului, cât și ale COVID-19, în cazul infectării.
Este esențial pentru părinți să înțeleagă că igiena riguroasă, purtarea măștii de protecție, distanța fizică, vaccinul împotriva gripei și tratamentul corect al astmului reduc semnificativ riscul de agravare a simptomelor în sezonul rece, a declarat dr. Rachel Harwood, medic pediatru.
Surse:
https://www.eurekalert.org/news-releases/936107
https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(21)00491-4/fulltext