În contextul pandemiei de COVID-19, țările lumii trebuie să ia măsuri decisive pentru a opri răspândirea virusului SARS-CoV-2. În aceste circumstanțe critice, este esențial ca toți oamenii să fie informați cu privire la alte riscuri și pericole pentru sănătate, astfel încât să poată rămâne în siguranță și sănătoși.
Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, jumătate din consumatorii de alcool din România au un consum de risc, prevalența episoadelor de consum excesiv fiind una dintre cele mai înalte din Europa (67,2% în rândul bărbaților și de 31,2% în rândul femeilor).
În România, în anul 2017, nivelul mortalității cauzate de alcool a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației de 15-49 de ani, de 308 decese la 100.000 de locuitori la grupa de vârstă 50-59 de ani și de 793 de decese la 100.000 la populația de peste 70 de ani.
Bolile cardiovasculare, hepatita alcoolică, ciroza, cancerul laringian, de colon, de rect, de sân, infecțiile microbiene și virale, tulburările neuropsihice și traumatismele sunt consecințe frecvent asociate consumului excesiv de alcool, arată datele OMS.
Consumul de băuturi alcoolice are efecte negative, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, asupra aproape fiecăruia dintre organele corpului. În general, dovezile științifice sugerează că nu există o „limită de siguranță” în ceea ce priveşte consumul de alcool – de fapt, riscul de deteriorare a sănătății crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată.
Alcoolul etilic (etanolul) este substanța din băuturile alcoolice care este responsabilă pentru cea mai mare parte din efectele negative care decurg din consumul acestora, indiferent dacă este consumat sub formă de vin, bere, băuturi spirtoase sau orice alt tip de băutură.
Din păcate, și alte substanțe toxice asemănătoare ca miros cu etanolul pot fi adăugate în băuturi necorespunzătoare pentru consumul uman sau produse ilegal sau pot fi prezente în produse alcoolice care nu sunt destinate consumului, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini. Substanțele adăugate precum metanolul pot fi fatale chiar și în cantități mici sau pot duce la orbire și boli de rinichi, printre alte probleme.
Potrivit unui raport publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, decese legate de ingestia unor astfel de produse alcoolice, pe baza greșelilor sau a credinței că ar oferi cumva protecție împotriva virusului, au apărut deja în unele țări în timpul pandemiei de COVID-19.
Evitați cu totul consumul de băuturi alcoolice, astfel încât să nu vă subminați propriul sistem imunitar și sănătatea și să nu riscați sănătatea altora.
Rămâneți vigilenți, să acționați rapid și să luați decizii cu mintea clară, pentru dumneavoastră și pentru ceilalți din familie și comunitate.
Dacă beți, mențineți consumul de băuturi alcoolice la minimum și evitați să vă intoxicați.
Evitați consumul de băuturi alcoolice asociat fumatului și invers: oamenii tind să fumeze sau fumează mai mult dacă beau alcool, iar fumatul este asociat cu complicațiile și evoluția periculoasă a infecției COVID- 19. Amintiți-vă, de asemenea, că fumatul în interior este dăunător celorlalți din încăpere și ar trebui evitat.
Discutați cu copiii și tinerii despre problemele asociate consumului de băuturi alcoolice. Nu îi lăsați să-i vadă pe adulți consumând băuturi alcoolice – fiți un model! Asigurați-vă că nu au acces la acestea! Supravegheați-i în timp ce vizionează ecrane (inclusiv televizorul), deoarece pot fi expuși publicității la alcool care poate stimula inițierea timpurie a consumului de alcool.
Nu consumați niciodată băuturi alcoolice dacă luați medicamente, chiar și remedii pe bază de plante sau fără prescripție medicală. Acest lucru le-ar putea face mai puțin eficiente sau chiar toxice și periculoase.
Nu consumați băuturi alcoolice dacă luați orice medicament care acționează asupra sistemului nervos central (dc exemplu analgezice, somnifere, antidepresive). Alcoolul interferează și cu funcția ficatului și poate provoca insuficiență hepatică sau alte probleme grave.
Dacă dumneavoastră sau o persoană apropiată aveți probleme în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice, vă rugăm să luați în considerare următoarele:
Dacă vă infectați, discutați cu personalul sanitar despre consumul de băuturi alcoolice, astfel încât să vă poată recomanda cele mai bune măsuri și tratamente cu privire la starea dumneavoastră de sănătate în ansamblu.
Pentru a limita răspândirea COVID- 19, s-au introdus la nivel comunitar restricții și perioade de carantină pentru cei suspectați că au contractat sau au fost în contact cu cineva infectat de virusul SARS-CoV-2.
Consumul de băuturi alcoolice este strâns asociat cu violența, inclusiv violența domestică. Bărbații comit cea mai mare parte a violenței împotriva femeilor, amplificată de consumul de alcool, în timp ce femeile care se confruntă cu violență sunt susceptibile să mărească consumul de alcool pentru a face față situației.
Dacă sunteți victima violenței și sunteți izolat la domiciliu cu făptuitorul, în caz că situația escaladează, ieșiți imediat din casă și mergeți la un vecin, un prieten, o rudă sau un adăpost.