Studenţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca au prezentat produse alimentare pentru lucrarea de licenţă, printre care bere cu adaos de sfeclă roşie sau zer, ciocolată raw vegan cu lucernă sau dulceaţă din fruct de cactus, potrivit Mediafax.
Circa 80 de studenţi din anul IV de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca au expus, miercuri, produse inovative cadrul celei de-a V-a ediţii a Festivalului Alimentului, acestea fiind degustate şi jurizate.
Simona Cosmina Fodor a prezentat o dulceaţă din fructe de cactus, fortifiată cu calciu din coji de ouă, sperând să găsească o firmă interesată de acest produs, despre care a spus că este unul funcţional.
“Am ales să fac această dulceaţă şi să valorific un subprodus din industria alimentară şi anume cojile de ou, aducând astfel în produs un aport de calciu. În urma analizelor fizico-chimice pe care eu le-am făcut, am ajuns la concluzia că această dulceaţă din fruct de cactus conţine anti-oxidanţi, polifenoli şi calciu. Se poate mânca pe pâine, pe biscuiţi. Sper să fie o firmă interesată de această dulceaţă care este un produs funcţional”, a spus studenta.
Claudiu Petrică Varodi a pregătit o bere cu adaos de sfeclă roşie, un produs inovativ, cu o alcoolemie de 7%, care, pe lângă culoare, are şi o spumă plăcută, iar Cristina Felicia Şomlea a prezentat o bere specială cu zer, cu alcoolemie de 3,8%.
“Am folosit zer, pentru că aduce un aport nutritiv, cum ar fi calciu, dar şi fier sau fosfor. Este o bere interesantă deoarece valorifică un subprodus din industria laptelui, zerul, în proporţie de 30%”, a spus Şomlea.
Cea mai tare bere expusă, cu o alcoolemie de 12%, a fost Imperial Stout Chocolate, cu infuzie de ciocolată.
“Conţine trei tipuri de hamei şi trei de malţ şi am pus ciocolată deoarece în România nu se foloseşte acest ingredient în bere, am spus să încerc ceva nou. Preţul unei sticle ar fi de circa 15 lei. Cred că în Belgia, care este o ţară recunoscută pentru bere şi ciocolată, berea mea ar avea succes”, a spus Alexandru Varodi, studentul care a creat berea.
O altă studentă, Raluca Ţiplea, a pregătit „Alfalfa”, ciocolată raw vegan cu lucernă, care asociază conceptul de dulce cu un stil de viaţă sănătos.
„Am folosit lucernă deoarece este mai puţin valorificată în industria alimentară şi este bogată în vitamine şi minerale, conţinând de patru ori mai multă vitamina C decât citricele, dar şi calciu, caroten, clorofilă. Am folosit stevie în loc de zahăr. Ciocolata mea se adresează consumatorilor raw vegan, dar şi celor care doresc să consume produse sănătoase”, a precizat studenta.
Roxana Munteanu a expus mititei din carne de porc şi carne de curcan, modificând reţeta tradiţională, prin adăugarea cărnii de curcan care este mai slabă, iar Ana Maria Corpodean a pregătit covrigei din făină de sfeclă roşie şi din făină de morcovi, care aduc un plus de fibre în alimentaţie.
”Nu am adăugat zahăr, astfel încât aceşti covrigei pot fi consumaţi şi de către persoanele cu diabet. Mi-am dorit un produs sănătos. Până acum nu am mai întâlnit utilizate făina de sfeclă roşie şi cea ce morcovi, a fost ideea mea, am dorit un produs colorat, dar fără să folosesc coloranţi. Ar fi o idee să brevetez aceşti covrigei”, a explicat Ana Maria Corpodean.
Aceasta a subliniat că a lucrat câteva luni la obţinerea reţetei şi a făinii din sfeclă şi a celei de morcovi.
Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor a USAMV, Maria Tofană, a declarat că toate alimentele prezentate de studenţi sunt sigure pentru consum.
“Fiecare dintre produsele expuse ar putea fi brevetate. Ceea ce noi vedem este o perspectivă viitoare de dezvoltare a industriei alimentare româneşti, în sensul în care ne vom reorienta de la o alimentaţie în masă, spre una personalizată”, a afirmat Tofană.