Cine va primi anticorpi monoclonali – criterii pe care trebuie să le îndeplinească pacienții COVID

03.11.2021
Cine va primi anticorpi monoclonali - criterii pe care trebuie să le îndeplinească pacienții COVID
Sursa foto: Shutterstock

Potrivit unui comunicat, Ministerul Sănătății din România a repartizat 7.500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2. Pacienții COVID pot primi anticorpi monoclonali dacă bifează mai multe criterii de eligibilitate. 

Dr. Virgil Musta, președintele Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății, a susținut recent o videoconferință în cadrul căreia a explicat cum trebuie administrați anticorpii monoclonali.

La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, Comisia de specialitate de boli infecțioase a realizat o Informare către profesioniștii din sistemul sanitar privind modul de administrare a acestor medicamente care a fost transmisă de către Ministerul Sănătății în toate unitățile sanitare cărora le-a fost distribuit produsul.

Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de specialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii, a spus Cseke Attila.

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a primi anticorpi monoclonali

În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea de anticorpi monoclonali (soluție perfuzabilă) se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor.

Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.

Criteriile de eligibilitate (criterii cumulative – 1, 2, 3 și cel puțin unul dintre factorii de risc) sunt următoarele:

 1. Semnarea Consimțământului Informat
 2. Forme ușoare (saturație de oxigen peste 93% fără supliment de oxigen)
 3. Administrarea de anticorpi monoclonali se face în primele 7 zile de la debutul simptomatologiei
 4. Factori de risc pentru evoluție severă (se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc):
 • vârsta peste 65 de ani
 • Indice de masă corporală peste 30 kg/m2
 • Boli cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, infarct miocardic recent, cardiopatie ischemică severă
 • BPOC
 • Diabet zaharat de tip 1
 • Terapie imunosupresoare (terapii biologice)
 • Pacienți cu transplant de organe sau măduvă
 • Pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie
 • SIDA

Medicul de familie are un rol foarte important în procesul de îndrumare a pacienților pentru administrarea de anticorpi monoclonali, se precizează în comunicatul MS. 

Anticorpii monoclonali se administrează doar în spital 

Conform recomandărilor Comisiei de boli infecțioase, odată intrate în farmacia spitalului, medicamentele pot fi eliberate pacienților, după o prealabilă evaluare clinico-biologică ce poate fi realizată fie în spital, fie în cabinetele medicilor de familie care, mai apoi, îndrumă pacienții pentru administrare în spital.

Administrarea medicamentelor se va face în 3 locații:

 1. Prin spitalizare de zi
 2. La camera de gardă
 3. În Unitățile de Primiri Urgențe

Recomandări ale Comisiei de boli infecțioase pentru realizarea eficientă a procesului de administrare:

 1. Organizarea la nivelul spitalelor desemnate a procesului de administrare a anticorpilor monoclonali.
 2. Înștiințarea medicilor de familie prin toate canalele posibile, despre criteriile pacienților eligibili și fluxul pacientului cu infecție SARS-CoV-2 care îndeplinește criteriile de administrare.
 3. Catagrafierea persoanelor care se califică, de către medicii de familie, conform criteriului de patologii cronice.
 4. Anunțarea pacienților eligibili, conform catagrafierii realizate de către medicii de familie, în legătură cu posibilitatea și condițiile de a beneficia de acest tratament, ca terapie, în situația îmbolnăvirii și testării în primele 5 zile de la primul simptom.
 5. Trimiterea pacientului calificat pentru evaluare la spitalul desemnat (sau la unul dintre spitalele desemnate) pentru administrarea anticorpilor monoclonali.
Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul