Chef D’Artagnan ne învaţă să gătim peşte!

Chef D'Artagnan, finalist al primei ediţii Masterchef, a făcut un Live Cooking Show cu ocazia "Săptămânii Peştelui", campanie care face parte din seria de activităţi întreprinse de Proiectul "Promovare Produse Piscicole", ce se desfăşoară în perioada iulie 2013-septembrie 2014 şi care are drept scop conştientizarea populaţiei privind importanţa consumului de peşte şi produse din peşte.
20.03.2014
Chef D'Artagnan ne învaţă să gătim peşte!

Chef D’Artagnan, finalist al primei ediţii Masterchef, a făcut un Live Cooking Show cu ocazia „Săptămânii Peştelui”, campanie care face parte din seria de activităţi întreprinse de Proiectul „Promovare Produse Piscicole”, ce se desfăşoară în perioada iulie 2013-septembrie 2014 şi care are drept scop conştientizarea populaţiei privind importanţa consumului de peşte şi produse din peşte.
 

Principalele obiective ale proiectului sunt:

  • încurajarea consumului de peşte din surse controlate;
  • atragerea atenţiei asupra consumului scăzut de peşte la nivel naţional şi impactul pe care poate să-l aibă acesta în timp asupra populaţiei;
  • informarea adecvată a cetăţeanului (avantajele consumului de peste şi importanţa acestui consum asupra sănătaţii);
  • respectarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu;
  • efectele negative ale braconajului care conduc la distrugerea mediului inconjurator;
  • promovarea produselor cu denumire de origine controlată şi a produselor de calitate certificată.

„Săptămâna Peştelui”, desfăşurată în mai multe hypermarketuri, în  perioada 10-17 martie 2014, concomitent în Satu Mare, Cluj-Napoca şi Bucureşti, a constat în sesiuni de gătit oferite de D’Artagnan şi acţiuni care susţin campania de informare a importanţei consumului de peşte asupra sănătăţii (mai multe detalii pe www.consumapeste.ro).

Cei prezenţi la eveniment au beneficiat de un adevărat show gastronomic oferit de D’Artagnan, care a demonstrat că, prin pasiune şi informare, oricine poate găti reţete savuroase de peşte.

La finalul sesiunii de cooking, participanţii au sorbit din ochi şi au gustat din preparatele fabuloase gătite de pasionatul chef, însă au primit şi sfaturi valoroase, cum este de exemplu filetatul peştelui sau decorticarea creveţilor.

Pentru acest eveniment, D’Artagnan a ales să gătească somon cu ghimbir şi lapte de cocos (vezi alte reţete cu somon: Somon cu sos de muştar şi miere şi Somon cu andive).

Înainte să pleci la cumpărături, iată ce trebuie să ştii. Deşi benefice pentru sănătate, fructele de mare şi peştele sunt extrem de perisabile, iar dacă nu sunt depozitate în condiţii riguroase se alterează.

Înainte de a achita bonul de la pescărie, verifică dacă marfa respectă următoarele criterii: ochii trebuie să fie limpezi şi bombaţi, corpul flexibil, să poată fi susţinut în mână, gura închisă, să nu prezinte miros de stricat, solzii să fie lucioşi şi bine fixaţi pe corp, muşchii fermi, bine atasaţi de oase, spinarea trebuie să fie elastică, branhiile trebuie să fie curate, roz sau roşii şi inodore.

În caz că aceste criterii nu sunt safisfăcute în totalitate sau condiţiile de depozitare nu sunt igienice, nu cumpăra peştele.

Şi fructele de mare, din ce în ce mai iubite de către români, trebuie să respecte câteva criterii înainte de a fi cumpărate: să fie consumate imediat, în caz că sunt proaspete, sau imediat după decongelare, să aibă un miros proaspăt de alge marine, să nu prezinte urme de mucus sau materii străine.

Peştele este un aliment de bază care conţine mulţi nutrienţi importanţi printre care un conţinut crescut de iod (necesar pentru buna funcţionare a tiroidei), vitamina B12 (buna funcţionare a sistemului nervos), acizi graşi Omega 3 (reprezintă un tip de grăsime ce ajută la protecţia împotriva afecţiunilor cardiace şi împotriva formării trombilor ce pot cauza infarctul miocardic).

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Despre yoga, meditație și stres
Recomandări: