Certificatul digital al UE privind COVID poate fi obținut de pe 1 iulie. Care sunt pașii

30.06.2021
Certificatul digital al UE privind COVID poate fi obținut de pe 1 iulie. Care sunt pașii
Certificatul digital al UE privind COVID, disponibil de la 1 iulie. Foto: Shutterstock

Certificatul digital al UE privind COVID poate fi obținut cu ușurință online, de pe 1 iulie. Cu ajutorul lui vom putea călători în siguranță în Europa în timp de pandemie. STS a publicat primele imagini cu modul în care arată portalul web de generare a certificatelor digitale.

Certificatul digital al UE privind COVID poate fi obținut de toți cetățenii UE care:

 • au fost vaccinați
 • au un rezultat negativ la un test
 • s-au vindecat de COVID-19

Certificatul este eliberat gratuit de autoritățile lor naționale și este recunoscut de toate cele 27 de state membre ale UE, precum și de Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.

Certificatul va fi disponibil într-o limbă națională și în engleză. Acesta constă dintr-un cod QR afișat pe un dispozitiv (cum ar fi un telefon inteligent sau o tabletă) sau tipărit și o semnătură digitală, verificată prin intermediul EU Gateway.

Cum obții certificatul digital al UE privind COVID. Pașii pe care îi urmezi

FOTO: STS

Cei care vor dori un certificat pentru a călători în siguranță pe timpul pandemiei de COVID-19 vor avea la dispoziție, începând de joi, platforma https://certificat-covid.gov.ro. Interfața aplicației este intuitivă, iar în mai puțin de 10 pași, poate fi obținut certificatul, anunță Serviciul de Telecomunicații Speciale:

 1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
  2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
  3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
  4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
  5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul„CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
  6. În funcție de categorie, se completează:
  – Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
  – Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
  – Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
  7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
  8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail
FOTO: STS

Certificatul digital se poate genera în câteva secunde

Câteva precizări importante:

 1. Certificatul este gratuit.
  2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
  3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
  4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
  5 La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee
Recomandări: