Cele mai periculoase simptome Long COVID. Medic: Din cauza acestui sindrom putem avea AVC

08.12.2021
Cele mai periculoase simptome Long COVID. Medic: Din cauza acestui sindrom putem avea AVC
Sindromul Long COVID poate duce la simptome periculoase / Foto: Shutterstock

Pacienții infectați cu coronavirus cu simptome persistente – după 4 săptămâni de boală – suferă de sindromul Long COVID. Aceștia experimentează cel mai des simptome precum oboseală, palpitații, dureri articulare și, rareori, chiar accident vascular cerebral (AVC).

Cele mai periculoase simptome Long-COVID au fost analizate în cadrul unui Congres Internaţional, organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti.

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă la Spitalul Judeţean Galaţi, prorector al Universităţii „Dunărea de Jos”, a participat la acest congres şi a explicat pentru Adevărul ce înseamnă long COVID şi cum ne afectează viaţa.

„Simptomele pot fi noi, după o perioadă asimptomatică, sau persistente după boală iniţială. Aceste simptome pot persista de la patru săptămâni până la 6-12 luni”, afirmă medicul Alexandru Nechifor, scrie Gândul.

Simptomele periculoase în cazul Long COVID

„Cel mai frecvent apare oboseala, dispneea, insomnia, confuzia de tip Brain fog, palpitaţii, dureri toracice şi articulare, dureri abdominale, diaree, febră şi urticarie. Sunt şi anumite organe afectate, din păcate. Vorbim de organele vitale: creierul, inima, plămânii, rinichii.

Practic, în general, afectarea este sistemică cu predominenţa afectării unui organ. Din cauza acestui sindrom putem avea miocardite, aritmii ventriculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral (AVC), tromboze venoase şi arteriale, tulburări psihiatrice grave- foarte frecvent depresia”, a explicat medicul.

Long COVID poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții

Peste 50% dintre persoanele care supraviețuiesc unei forme moderate sau severe de COVID-19 se confruntă cu sechele care pot persista mai mult de 7 luni de la vindecare, arată un studiu publicat recent în revista JAMA Network Open.

Mai mult, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, aceste manifestări pot apărea inclusiv în rândul persoanelor care au avut forme ușoare sau chiar asimptomatice de COVID-19. Însă majoritatea pacienților care prezintă sechele post-COVID-19 sunt cei care au avut forme moderate, extinse, severe și critice ale bolii.

Pleiada de simptome sau sechele post-infecție, reunite sub numele de sindrom long-COVID-19, are un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților vindecați de boală, dar care nu își recapătă pe deplin starea de sănătate nici măcar la câteva luni sau chiar un an distanță de la infectare.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee