Cele mai periculoase băuturi care produc cancerul colorectal

Un nou studiu sugerează că băuturile carbogazoase cresc riscul de deces produs de cancerul colorectal.
24.06.2022
Cele mai periculoase băuturi care produc cancerul colorectal
Foto: shutterstock / Cele mai periculoase băuturi care produc cancerul colorectal

Cu siguranță deja știi că băuturile carbogazoase nu sunt deloc bune pentru sănătatea ta. Îți pot afecta sănătatea inimii, a dinților și pot avea un impact semnificativ chiar și asupra fertilității. Un nou studiu sugerează că băuturile carbogazoase cresc riscul de deces produs de cancerul colorectal.

În studiul publicat în The American Journal of Clinical Nutrition cercetătorii de la Harvard TH Chan School of Public Health, alături de alte insituții, au avut sub obervație un grup de peste 120.000 de participanți pentru două studii. Cercetătorii au comparat datele cu privire la incidența cancerului colorectal și deces produs de această boală pentru a avea în vedere câți dintre ei consumă băuturi carbogazoase și câtă fructoză introduc în dietă.

Consumul de băuturi carbogazoase și fructoză a fost asociat creșterii incidenței și mortalității de cancer colorectal, în special în ultimele stadii de tumorigeneză. Cu alte cuvinte, dacă bei sucuri carbogazoase riști să te confrunți cu cancer de colon și chiar deces.

Dacă ai consumat aceste băuturi în copilărie nu ar trebui să te îngrijoreze. În schimb, îngrijorător este dacă ai acest obicei ca adult. În plus, cancerul colorectal nu este singurul tip de cancer asociat băuturilor carbogazoase. Studii anterioare arată că există un risc major și de cancer de ficat, cancer de pancreas și endometrial.

Recomandare video
Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani