Cafeaua la ibric, un pericol pentru inimă? Substanța din cafea care favorizează „lipirea” grăsimilor pe vasele de sânge

  • Publicat:
Cafeaua la ibric, un pericol pentru inimă? Substanța din cafea care favorizează „lipirea” grăsimilor pe vasele de sânge
Foto: envato

Felul în care prepari cafeaua și cantitatea pe care o consumi pot influența sănătatea inimii, arată un nou studiu. Se pare că modul în care consumi cafeaua poate avea un impact major asupra nivelului de colesterol din sânge.

Potrivit unei cercetări publicate în British Medical Journal, consumul zilnic de cafea în cantități mari (peste 4-5 cești pe zi) ar influența profilul lipidic din cauza cafestolului din compoziție.

Cafeaua la ibric: bună sau rea pentru inimă?

Studiile arată că substanța numită cafestol ar favoriza depunerea grăsimilor pe vasele de sânge. Această substanță se regăsește în cantități mari în sortimentele de cafea turcești sau grecești pregătite la ibric sau la presa franceză.

De asemenea, și cafeaua espresso conține mult cafestol, atenționează autorii studiului. Ei susțin că aceste efecte nocive pot fi contracarate prin pregătirea cafelei la filtru. O ceașcă de cafea nefiltrată conține de aproximativ 30 de ori mai mult cafestol în comparație cu cafeaua filtrată.

Cafeaua instant, granulată sau cea măcinată fin sunt variante mai sigure de cafea pentru inimă, deoarece conțin cantități mai mici de cafestol, adaugă cercetătorii.

Pofta de cafea poate fi dictată de gene

Potrivit cercetătoarei în nutriție Elina Hyppönen, biologia ne poate spune de câtă cafeină avem nevoie și când e cazul să ne oprim. Asta înseamnă că aportul de cafeină poate fi diferit de la o persoană la alta, în funcție de moștenirea genetică și de starea generală de sănătate.

Fie că bem mai puțină sau mai multă cafea, sau o evităm complet, corpul nostru este cel care ia deciziile de fapt. El are propriile mecanisme prin care ne protejează sistemul cardiovascular. Dacă simți că o ceașcă de cafea în plus e prea mult, cu siguranță corpul tău are un motiv bine întemeiat să îți transmită asta. Ascultă-ți corpul, pentru că este mult mai conectat cu sănătatea ta decât crezi, spune dr. Hyppönen.

Iar datele obținute au confirmat ipoteza savanților: persoanele cu hipertensiune și aritmie cardiacă erau mai înclinate spre consumul de cafea decofeinizată.

Desigur, asta nu înseamnă să bei zeci de cești de cafea doar pentru că organismul tău nu îți dă semnale că ar fi ceva în neregulă.

Specialiștii avertizează că mai mult de 6 cești de cafea consumate zilnic pot dăuna grav inimii. Așa că limitează-te la cel mult 3 cești pe zi și alege, pe cât posibil cafeaua la filtru, pentru a evita problemele cu colesterolul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân