Cele mai bune reguli de păstrare a alimentelor în sezonul cald!

Nu păstraţi mult timp supele în frigider, chiar dacă este vorba despre cele cu legume. Apa este cel mai bun mediu pentru dezvoltarea micro-organismelor. Nici legumele nu se lasă multă vreme chiar în condiţii optime de temperatură. Unele vitamine se distrug extrem de repede.
31.07.2014
Cele mai bune reguli de păstrare a alimentelor în sezonul cald!

Nu păstraţi mult timp supele în frigider, chiar dacă este vorba despre cele cu legume.

Apa este cel mai bun mediu pentru dezvoltarea micro-organismelor.

Nici legumele nu se lasă multă vreme chiar în condiţii optime de temperatură. Unele vitamine se distrug extrem de repede.

Vă place să gătiţi? Dacă în weekend aveţi mai mult timp liber, nu faceţi cantităţi foarte mari de preparate. Mâncarea gătită doar din vegetale se păstrează cel mult 4 zile la frigider. Iar specialităţile cu conţinut de carne, ouă şi brânzeturi îşi reduc termenul de valabilitate la două zile, chiar ţinute la rece.

“În momentul în care într-un preparat punem carne, aceste proteine sunt un mediu de dezvoltare mai rapid pentru bacterii şi tot ce este cu ou, cu carne, cu brânză se va altera mai rapid” a declarat dr. Mihaela Bilic.

“În măsura în care alimentele sunt mai lichide, sigur că pot reprezenta un mediu de cultură pentru germeni dacă sunt ţinute multă vreme” a declarat dr. Andreea Dragomirescu, apifitoterapeut.

Dacă aţi gătit o cantitate mare de mâncare, cel mai bine ar fi să o porţionaţi şi să o puneţi la congelator. Respectaţi o regulă.

“Chiar dacă congelarea este pentru câteva zile, în momentul în care dorim să o consumăm, o scoatem de la congelator în ziua respectivă” a declarat dr. Bilic.

Menţineti calitatea nutriţională a legumelor dacă nu le fierbeţi foarte mult. Iar carnea gătită la cuptor nu trebuie ţinută până se usucă pentru că în felul acesta îşi pierde din calităţi. Sarea se pune la sfârşitul preparării termice, deoarece distruge unele vitamine. Şi calităţile nutriţionale ale frunzelor verzi sunt distruse rapid de sare.

Ea are rolul să înmoaie legumele aşa că, dacă doriţi să faceţi o salată de varză, puteţi să puneţi sarea puţin înainte şi astfel se va înmuia, însă dacă vorbim de salată, de frunze proaspete, atunci trebuie pusă în momentul servirii pentru că în 10 minute deja schimbă calitatea frunzelor.

Şi mare atenţie, mai ales vara, la produsele din lapte dulce. Toate deserturile cu lapte se consumă în aceeaşi zi. Nu faceţi compromisuri.  

Laptele luat proaspăt din frigider, din magazin, trebuie dus acasă rapid, la frigider, într-o oră maximum pentru că este un mediu extrem de propice multiplicării bacteriilor.

Rezistă însă optim la transport laptele UHT. În privinţa fructelor, cumpăraţi-le pe cele care nu sunt foarte coapte.

“Dacă sunt excesiv de coapte, fructele generează procese de fermentaţie care pot afecta digestia, motiv din care e bine să nu consumăm fructele dacă au rămas foarte mult timp la soare” spune dr. Andreea Dragomirescu.

Deserturile cu făină şi fructe rezistă la frigider maximum 3 zile.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Gina Chiriac: metode eficiente de a ne menține creierul sănătos