Ceapa contaminată cu Salmonella – o nouă epidemie declanșată în 37 de state

Ceapa contaminată cu Salmonella - o nouă epidemie declanșată în 37 de state
Foto: pexels

O epidemie de Salmonella a fost declanșată în mai multe state din America – peste 650 de persoane au fost infectate după ce au consumat ceapă contaminată cu această bacterie. Centrul de Prevenție și Control al Bolilor (CDC) avertizează public ca locuitorii să nu cumpere sau să nu consume ceapă roșie, albă sau galbenă importată din Chihuahua, Mexic și distribuită de compania producătoare ProSource Inc.

Ceapa a fost distribuită în restaurante și piețe ultima oară pe 27 august. Pe 18 octombrie, 652 de persoane din 37 de state au fost infectate cu Salmonella, scrie CDC. Mai multe persoane ar fi fost infectate fără să ceară îngrijiri medicale sau să fie testate de boală, așadar numărul nu se cunoaște cu exactitate. Pacienții au început să prezinte simptome încă din luna mai, ele fiind raportate pe 30 septembrie. Între timp, FDA lucrează alături de CDC pentru a determina sursa infecției și dacă mai există și alte produse contaminate.

Ceapa și legătura cu Salmonella

Există peste 2.500 de serotipuri de Salmonella, dar doar 100 dintre ele sunt cunoscute pentru stările de rău pe care le provoacă. Pot apărea simptome severe precum diareea, febra și crampele de stomac, iar aceste simptome pot apărea de la șase ore de la infectare sau în primele șase zile de când pacientul intră în contact cu bacteria. Multe persoane se recuperează fără tratament în primele 4-7 zile.

Cu toate astea, copiii sub cinci ani și adulții peste 65 de ani au un sistem imunitar slăbit și se află sub riscul de a dezvolta forme severe sau chiar să fie spitalizați. Persoanele impactate în această epidemie sunt pacienți sub 97 de ani, cu o medie de vârstă de 37 de ani. Din 417 persoane ale căror date sunt disponibile, 129 dintre ele au fost spitalizate.

CDC recomandă ca în cazul infectării cu Salmonella după consumul de alimente contaminate să se bea multe fluide chiar dacă pacientul se confruntă cu diaree. De asemenea, medicul de familie trebuie să știe dacă:

  • ai diaree și febră peste 37 de grade Celsius
  • diareea ține mai mult de trei zile și se înrăutățește
  • diareea prezintă sângerări
  • dacă există semne de deshidratare (nu urinezi suficient, ai gura și gâtul uscate, ai amețeli când stai în picioare)
Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras
Recomandări:
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi