Ce se întâmplă în creier sub influența ayahuasca, un drog halucinogen extrem de intens

  • Publicat:
Ce se întâmplă în creier sub influența ayahuasca, un drog halucinogen extrem de intens
Ce se întâmplă în creier sub influența ayahuasca, un drog halucinogen extrem de intens. Foto: Shutterstock

Un ingredient-cheie din ayahuasca, o plantă cu efect halucinogen folosită de mii de ani în diverse ritualuri de vindecare ale triburilor amazoniene, dar care capătă notorietate în ultima vreme, pare să producă modificări semnificative la nivelul creierului, arată un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din New Mexico.

Dimetiltriptamina (DMT) este compusul din ayahuasca responsabil de efectele psihedelice, care se dovedesc promițătoare în tratamentul contra depresiei, dependențelor sau tulburării de stres postraumatic, potrivit celor mai noi studii.

Profesorul Rick Strassman, coordonatorul cercetării publicate de curând în revista PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), descrie efectele acestui compus asupra activității cerebrale: „(…) viziuni, voci, o aparentă separare a conștiinței de corp, stări emoționale extreme.”

Însă aceste efecte sunt de scurtă durată, „în comparație cu acțiunea altor psihedelice, cum ar fi psilocibina. Ceea ce face ayahuasca, mai precis, dimetiltriptamina, care poate fi creată și sintetic, o variantă de luat în calcul când vorbim despre psihoterapia psihedelică”, adaugă Strassman.

În cadrul studiului, 20 de voluntari sănătoși au primit o injecție cu o doză mare de DMT (20 mg), ale cărei efecte au durat aproximativ 20 de minute. În acest timp, voluntarii au fost supuși la două tipuri de investigații cerebrale pentru a se descoperi cum reacționează creierul la efectul substanței injectate:

  • electroencefalogramă EEG – o metodă care investighează activitatea electrică a creierului folosindu-se mici discuri metalice atașate de scalp
  • fMRI sau RMN funcțional – o metodă imagistică relativ nouă, care poate investiga structura și activitatea cerebrală, obținând informații funcționale și imagini deosebit de valoroase despre localizarea deficitelor neurologice din anumite arii cerebrale

Prin intermediul acestor investigații, echipa de cercetători a reușit să creeze o imagine detaliată a activității cerebrale a participaților.

„Pe parcursul călătoriei psihedelice a acestora au avut loc schimbări dramatice în creier, în special în zonele creierului asociate cu funcțiile cognitive complexe, așa cum este imaginația. Activitatea cerebrală este compusă dintr-o rețea densă de neuroni. Or, după injectarea DMT, am observat că aceste legături neuronale pur și simplu se descompuneau, ceea ce sugerează o conectivitate mai mare la nivelul creierului”, explică Dr. Chris Timmermann, de la Centrul pentru Cercetare Psihedelică de la Imperial College London.

Echipa de cercetători lucrează acum la prelungirea „vârfului” psihedelic al dimetiltriptaminei prin perfuzie continuă.

„Va fi fascinant să descoperim modul precis în care psihedelicele acționează la nivelul creierului. Cred că acestea vor deveni instrumente importante în tratamentul unor tulburări mintale pentru care medicina nu are, astăzi, o soluție universală”, concluzionează autorii studiului.

Sursa:

Timmermann C., Roseman L., Haridas S. et al. „Human brain effects of DMT assessed via EEG-fMRI”, PNAS, 2023, doi: 10.1073/pnas.2218949120

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Senior Editor - Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și ... citește mai mult
Recomandare video
Cum se tratează multimodal cancerul colorectal
Recomandări: