Ce se întâmplă dacă porți masca pe dos, cu partea colorată pe interior?

17.11.2020
Ce se întâmplă dacă porți masca pe dos, cu partea colorată pe interior?

Masca pe dos – așa-i că ați văzut și voi persoane purtând astfel masca de protecție? Nu o singură dată, am fost tentată să le spun persoanelor care purtau greșit masca, cu partea colorată pe interior, că trebuie să își corecteze această greșeală, pentru că…

Ei bine, aici m-am blocat! Pur și simplu nu știam cum să argumentez acest lucru. Așa că m-am documentat și am aflat următoarele.

Masca purtată pe dos, cu partea colorată pe interior și cea albă în exterior, reduce eficiența acesteia în ceea ce privește protecția față de infecția cu noul coronavirus, dar nu numai.

Partea colorată a măștii, de regulă albastră (dar și mov, verde, roz, portocalie etc.), este mai aspră la atingere, fiind acoperită cu un strat impermeabil, astfel încât să te protejeze de particulele de salivă eliminate de alte persoane în jurul tău.

Pe de altă parte, fața albă a măștii este mai moale și are rol absorbant – cu alte cuvinte, dacă tușești sau strănuți în mască, acele particule de salivă pe care le elimini sunt absorbite în mască, fără să mai existe pericolul ca tu să răspândești în aer particulele contaminate cu microorganisme.

Codirectorul Departamentului de Boli Infecțioase din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății – Wing Hong Seto – arată într-un video modalitatea corectă de a purta masca de protecție.

Dacă porți masca pe dos, particulele eliminate de ceilalți sunt absorbite de partea albă a măștii, crescând astfel riscul să te contaminezi atunci când o dai jos, de exemplu, și îți atingi mai apoi gura, nasul, ochii fără să îți dezinfectezi mâinile.

Totodată, masca purtată pe dos, cu stratul absorbant în exterior, reduce gradul de protecție pentru purtătorul acesteia cu până la 1,7%, conform acestui experiment.

În plus, stratul colorat al măștii este mai aspru și există riscul să te confrunți cu mascnee, ca urmare a frecării materialului dur de piele și a transpirației.

Nu uita că masca trebuie purtată întotdeauna și PE NAS pentru a fi eficientă și a te proteja atât pe tine, cât și pe ceilalți de infecție. Totodată, reține că masca de protecție chirurgicală este de unică folosință și trebuie schimbată cu una nouă la un interval de câteva ore sau de fiecare dată când se umezește din cauza transpirației.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Laura Ciutacu, SANADOR: teste și analize înainte de sarcină