Ce reacții adverse are vaccinul Pfizer la copiii cu vârste între 12 și 15 ani care au afecțiuni ce favorizează o formă gravă de COVID-19

31.08.2021
Ce reacții adverse are vaccinul Pfizer la copiii cu vârste între 12 și 15 ani care au afecțiuni ce favorizează o formă gravă de COVID-19
Sursa foto: Shutterstock

Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani care prezintă afecțiuni preexistente ce pot favoriza evoluția severă în cazul contractării virusului SARS-CoV-2 dezvoltă reacții adverse temporare ușoare sau moderate dacă se vaccinează împotriva COVID-19, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Bristol Royal Hospital for Children, publicat recent în jurnalul Archives of Disease in Childhood.

Chiar dacă eșantionul de studiu este unul mic, fiind înrolați doar 27 de copii din această categorie de risc, rezultatele observate sunt importante și trebuie luate în considerare, spun autorii.

Atât părinții acestor copii care prezintă factori de risc în dezvoltarea unei forme severe de COVID-19, cât și medicii pediatri trebuie să țină cont de balanța risc-beneficiu în ceea ce privește vaccinarea împotriva coronavirusului versus trecerea prin infecție, au adăugat aceștia.

Ce boli îi expun pe copii la forme grave de COVID-19

Copiii sănătoși care se infectează cu SARS-CoV-2 dezvoltă, de obicei, o formă ușoară a bolii. Însă cei care prezintă factori de risc sunt mai expuși să facă o formă gravă de COVID-19.

Printre acești factori de risc se numără:

Astfel de copii trebuie protejați mult mai atent pentru a nu se infecta, deoarece riscă să dezvolte complicații. Dat fiind faptul că această categorie de copii este mai vulnerabilă în fața bolii COVID-19 și în general, ei nu au fost incluși în studiul principal pe această categorie de vârstă privind siguranța și eficiența vaccinurilor anti-COVID pe bază de ARN mesager.

Un studiu separat însă, pe un număr mai mic de participanți, arată însă că tocmai aceste categorii vulnerabile ar trebui să fie primele pe listă la vaccinarea anti-COVID. Recomandarea este susținută și de Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (Joint Committee on Vaccination and Immunisation – JCVI) din Marea Britanie.

Ce reacții adverse au prezentat copiii cu afecțiuni preexistente după ce au primit vaccinul anti-COVID 

Studiul dat recent publicității a avut ca eșantion 27 de copii cu vârste între 12 și 15 ani, cu diferite afecțiuni (epilepsie, malformații cardiace congenitale, deficite imunologice, distrofie musculară, paralizie cerebrală) pentru care urmau tratament specific.

Toți copiii au primit în cadrul studiului vaccinul anti-COVID de la Pfizer & BioNTech.

Medicii au notat că reacțiile adverse apărute după prima doză de vaccin au fost ușoare sau moderate în intensitate și au dispărut complet la cel mult 72 de ore de la injectare. Acestea au survenit la 6 dintre copiii vaccinați și au constat în:

După a doua doză de vaccin, 5 dintre copiii incluși în eșantion au prezentat:

Toate reacțiile adverse au fost de intensitate ușoară sau moderată, cu excepția unui copil, care a prezentat oboseală accentuată, disconfort general și agitație timp de 7 zile.

Sursa: adc.bmj.com

Părinții și-au dat acordul pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor în cadrul studiului când vaccinul Pfizer nu primise încă autorizația pentru folosire de urgență în cazul acestei categorii de vârstă. Ei au luat această decizie deoarece erau conștienți că afecțiunile copiilor le creșteau acestora riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19, în cazul contractării virusului.

Reamintim că vaccinul anti-COVID Pfizer a primit autorizația definitivă din partea FDA pentru utilizare la persoanele de peste 16 ani. În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, vaccinul Pfizer beneficiază momentan de autorizația de utilizare în regim de urgență.

Sursa: https://adc.bmj.com/content/early/2021/08/26/archdischild-2021-322655

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt