Ce animale de companie preferă românii

V-aţi întrebat vreodată care sunt preferinţele românilor când vine vorba de animale de companie? Iată ce spun ultimele date.
03.04.2019
Ce animale de companie preferă românii
Ce animale de companie preferă românii, foto 123rf

În mediul urban, jumătate dintre români (50%) deţin animale de companie, dintre care aproximativ 33% dintre aceştia au doar câini, în timp ce aproximativ 27% au doar pisici, se arată într-un studiu la care au participat 15.740 de respondeţi. Topul celor mai populare animale de companie în rândul românilor este completat de păsări (peruşi, papagali), în proporţie de 22%, urmat de peşti (9%) şi, în final, în topul preferinţelor românilor, iepuri (5%). Tot din studiu aflăm că 14% dintre românii din mediul urban deţin şi câini şi pisici.

Potrivit specialiştilor, ierarhia celor mai iubite animale de companie reflectă, de fapt, ierarhia nevoilor umane- aşa cum a descris-o Abraham Maslow. Piramida lui Maslow este un concept pe care psihologul american îl lansează în lucrarea „A theory of Human Motivation” (Abraham Maslow, Motivaţie şi personalitate), încercând să descifreze motivaţiile care stau la originea acţiunilor umane, concluzia fiind că interesul propriu este forţa motrice şi, mai mult, acest interes poate fi ierarhizat.

De ce preferă românii câinii ca animale de companie?

Preferinţa românilor pentru câini, ca animale de companie, vine în urma empatiei pe care o au faţă de aceasta, dar mai ales pentru că pot construi o legătură reală cu ei. Acelaşi motiv a fost remarcat şi nivel mondial.

„Iubim câinii mai mult decât oamenii pentru că patrupezii nu au atât de multe aşteptări de la noi. Ei ne iubesc şi atât. Nu ne dezamăgesc şi nu ne rănesc“, spune Scott Wilson, psiholog şi profesor la Departamentul de Consiliere şi Psihologie Clinică de la Teachers College din Columbia.

De ce preferă românii pisicile ca animale de companie?

Aşa cum datele arată, în proporţie de 27% dintre români sunt iubitori de pisici şi le deţin ca animale de companie. Motivul? Nu doar frumuseţea, cât şi drăgălăşenia lor, aspect care nu a scăpat neobservat nici la nivel mondial.

De ce preferă românii peştii ca animale de companie?

Cifrele arată că 9% dintre români preferă peştii ca animale de companie, dar acest aspect face parte dintr-un trend general. Aproximativ 60% din populaţia globului, dacă nu mai mult, posedă un acvariu cu peşti, acasă.

De ce preferă românii iepurii ca animale de companie?

Cei 5% dintre românii care preferă iepurii ca animale de companie au o explicaţie: cei mici îi adoră şi, în ultimii ani a devenit cadoul ideal pentru apropiaţi în preajma sărbătorilor Pascale.

Pe lângă faptul că românii iubesc animalele de companie sunt şi preocupaţi de sănătatea lor. Potrivit studiului, proprietarii de animale sau păsări de companie merg aproximativ de 8 ori pe ani la cabinetul veterinar. Vaccinarea ocupă primul loc, urmată de saloanele de înfrumuseţare.

Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator