Ce analiză trebuie să facă fumătorii după vârsta de 50 de ani

25.01.2022
Ce analiză trebuie să facă fumătorii după vârsta de 50 de ani
Sursa foto: Shutterstock

Fumătorii ar trebui să înceapă să meargă la medic încă de la vârsta de 50 de ani, chiar dacă nu au simptome care să le ridice semne de întrebare. Și mai ales dacă fumează mai mult de un pachet de țigări pe zi!

Potrivit noilor recomandări de screening pentru cancerul pulmonar, întocmite de Grupul american de lucru pentru prevenție, bărbații care fumează sau au fumat (și s-au lăsat în ultimii 15 ani) peste 20 de țigarete pe zi și au vârsta peste 50 de ani ar trebui să facă în fiecare an o analiză numită tomografie computerizată cu doză redusă de iradiere.

Astfel, pot fi depistate la timp eventualele leziuni la nivelul plămânilor și pot fi luate măsuri cât timp boala nu este gravă.

Experții americani în politici de sănătate publică speră ca prin aceste recomandări să fie redus impactul fumatului și să scadă mortalitatea ridicată a cancerului pulmonar, prin depistarea precoce a bolii, în stadiile sale incipiente.

Grupul american de lucru a analizat noile dovezi, care arată că screeningul poate ajuta mai multe persoane ce prezintă risc crescut de cancer pulmonar.

Prin screeningul persoanelor mai tinere și care au fumat mai puține țigări, putem salva mai multe vieți și putem ajuta oamenii să rămână sănătoși mai mult timp, a declarat dr. Michael J. Barry, profesor de medicină la Universitatea de Medicină și clinician la Massachusetts General Hospital.

Grupul de lucru american a făcut două modificări care vor dubla numărul de persoane eligibile pentru screeningul cancerului pulmonar:

  1. Fumătorii ar trebui să înceapă screeningul la vârsta de 50 de ani, mai degrabă decât la 55 de ani;
  2. Indicele pachete-an de fumat (un pachet-an este echivalentul fumatului în medie a 20 de țigări pe zi, timp de un an) care face ca cineva să fie eligibil pentru screening a fost redus de la 30 la 20.

Fumătorii au un risc de 40 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar

Fumatul este una dintre principalele cauze ale cancerului de plămâni, o maladie extrem de gravă care poate fi ușor prevenită prin renunțarea la fumat sau evitarea fumatului.

Potrivit statisticilor, cancerul pulmonar este asociat cu factori de risc evitabili într-o proporție de peste 85%.

Acești factori asociați sunt: fumatul activ, fumatul pasiv (expunerea la fumul de țigară), regimul alimentar sărac în fructe și legume și expunerea la substanțe cancerigene din atmosferă, inclusiv poluarea.

Din păcate, fumătorii, în mare parte, nici nu pot renunța la acest viciu și nici nu merg la medic atât de frecvent pe cât ar fi de indicat. Frica de diagnostic – de cancer pulmonar – poate fi una dintre cauzele reticenței fumătorilor de a adera la diverse programe de screening.

Renunțarea la fumat, chiar și cu numai 2 ani înainte de diagnosticul de cancer pulmonar, crește semnificativ șansele de supraviețuire, arată datele Societății Americane de Oncologie Clinică.

În comparație cu nefumătorii, fumătorii au un risc de 20 până la de 40 de ori mai mare de a dezvolta cancer pulmonar. Iar riscul este cu atât mai mare cu cât persoana începe să fumeze la o vârstă mai tânără.

Surse: JAMA, uspreventiveservicestaskforce.org, meetings.asco.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Tenul gras: îngrijire, curățare, ingrediente pe care să le folosești