Insomnie sau somn de proastă calitate, depresie, anxietate, stres ridicat, burnout – toate acestea s-au amplificat pe durata pandemiei.
Potrivit unei metaanalize publicate în eClinical Medicine, care a examinat mai multe studii pe tema tulburărilor de somn și a afecțiunilor asociate pe parcursul pandemiei, insomnia, depresia și anxietatea au căpătat teren în ultimii doi ani, mai ales în rândul pacienților care au avut COVID-19 și al angajaților din sistemul medical.
Datele observaționale analizate din 6 studii, care au inclus 345.270 de persoane (63,5% femei, 36,5% bărbați) din 39 de țări (aflate în lockdown la momentul respectiv), arată că peste jumătate dintre pacienții care au avut COVID-19 (57%) se confruntă cu tulburări de somn chiar și la 6 luni după vindecare, acestea fiind des asociate cu tulburări psihologice precum anxietatea sau depresia.
Următorii pe listă sunt angajații din sistemul medical, care se confruntă în proporție de 31% cu tulburări de somn. Cât privește populația generală, și în acest segment s-a observat o creștere a prevalenței insomniei. Tulburările de somn sunt prezente la 18% din populația generală.
Pandemia de COVID-19 a pus și pune în continuare o presiune enormă pe angajații din sănătate. Adaptarea la programul de lucru neregulat, turele frecvente, riscul crescut de infectare și stresul la care sunt supuși zilnic îi aduce pe mulți dintre aceștia în pragul burnout-ului, cu consecințe care se răsfrâng asupra sănătății emoționale (insomnie sau somn de proastă calitate, depresie, anxietate, stres ridicat), dar și fizice.
Starea de sănătate a angajaților din domeniul medical este extrem de importantă, deoarece aceasta poate avea un impact și asupra populației generale. Lipsa de somn poate cauza neatenție în calitatea actului medical acordat, iar dacă sănătatea fizică a medicilor, asistentelor și altor lucrători are de suferit, implicit și pacienții nu vor mai beneficia de îngrijiri corespunzătoare și în timp rapid, atrag atenția autorii studiului.
În privința pacienților care au trecut prin infecția cu noul coronavirus sau care au fost nevoiți să respecte restricțiile impuse de pandemie, tulburările de somn și afecțiunile asociate sunt cauzate, în mare parte, de:
Pandemia de COVID-19 este în continuare o problemă majoră de sănătate publică, însă nu trebuie ignorat impactul acesteia și asupra stării psihice a populației. În consecință, atrag atenția autorii studiului, este foarte necesar să fie luate rapid măsuri astfel încât să nu asistăm, în viitorul foarte apropiat, la o pandemie de tulburări emoționale și probleme de sănătate cauzate de stresul în exces.
Sursa:
https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(21)00196-6/fulltext