Caz spectaculos. O fetiță născută fără o parte din craniu a fost salvată cu ajutorul unei imprimante 3D

16.08.2022
Caz spectaculos. O fetiță născută fără o parte din craniu a fost salvată cu ajutorul unei imprimante 3D
Foto; Sygnis

Un bebeluș care s-a născut fără o parte din craniu a fost salvat datorită unei operații inovatoare ce a presupus crearea unui craniu cu ajutorul unei imprimante 3D. La naștere, medicii îi dăduseră 4 zile de viață.

O fetiță din Polonia s-a născut cu o cincime din craniu lipsă, astfel că o parte din creier era expus, din cauza unui defect congenital. Acesta nu a fost vizibil în timpul screening-ului din timpul sarcinii, iar medicii au observat defectul abia după naștere, în februarie, scrie Daily Mail.

Medicii au efectuat o replică exactă a craniului fetiței cu ajutorul unei imprimante 3D, într-o procedură contra-cronometru care a durat 26 de ore. Fetița a petrecut primele zile din viață în incubator pentru a fi ferită de posibile infecții, care i-ar fi fost fatale.

Foto: Sygnis

Operația de reconstrucție craniană, în zona osului occipital, a durat două ore. Medicii au folosit, de asemenea, piele, mușchi și grăsime din alte parți ale corpului.

Fetița va avea nevoie și se alte operații

Medicul Lukasz Krakowczyk, care a efectuat intervenția, a declarat: „Acesta este un defect foarte rar, și în 20 de ani de experiență, este prima oară când a fost necesar să fac o astfel de operație”.

„Operația a trebuit efectuată rapid pentru că o parte din creier era expus, ceea ce putea duce la infecții ale sistemului nervos central”, adaugă specialistul.

Chiar dacă viața fetiței a fost salvată pe moment, aceasta va mai avea nevoie și de alte intervenții chirurgicale, pe măsură ce osul va crește.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Dr. Mihaela Posea: alimente permise în diabet