Cauzele osteoporozei, boala oaselor fragile care afectează 1 milion de români

Printre cauzele osteoporozei se numără fumatul, sedentarismul, menopauza precoce, dar și anumite medicamente.
20.10.2021
Cauzele osteoporozei, boala oaselor fragile care afectează 1 milion de români
Sursa foto: Shutterstock

Osteoporoza, al cărui nume înseamnă efectiv „os poros”, este o boală în care densitatea osului este diminuată, făcând osul mai fragil și mai predispus la fracturi.

Pierderea osoasă are loc în mod silențios și progresiv și, de cele mai multe ori, nu există alte simptome până la apariția primei fracturi. Există însă numeroși factori care pot accelera procesul pierderii osoase și pot duce la osteoporoză.

Cauzele osteoporozei și factori de risc

Unii factori de risc în apariția osteoporozei sunt neinfluențabili. Aceștia cuprind:

 • moștenirea genetică
 • sexul feminin
 • talia mică
 • menopauza precoce
 • fracturi de fragilitate în antecedente
 • asocierea unor boli endocrinologice, reumatice, neurologice, digestive, hematologice etc.

Pe de altă parte, există și factori de risc ce pot fi influențați. Printre aceștia amintim:

 • stilul de viață
 • fumatul
 • consumul de alcool
 • lipsa de mișcare
 • alimentația deficitară
 • luarea anumitor medicamente

Cum afli dacă ești la risc să dezvolți osteoporoză

După instalarea menopauzei, femeile sunt la risc crescut să dezvolte osteoporoză și să sufere o fractură, din cauza pierderii rapide de masă osoasă ce apare în această perioadă a vieții.

20 octombrie este Ziua Internațională a Osteoporozei și este important să subliniem încă o dată importanța creșterii gradului  de conștientizare cu privire la prevenția, diagnosticarea și tratamentul osteoporozei, o boală care afectează un număr estimat de 200 de milioane de oameni la nivel global.

Această zi este o oportunitate pentru a lua măsuri și pentru a învăța cu privire la factorii de risc în osteoporoză pentru tine sau pentru o femeie din viața ta, prin evaluarea riscului de osteoporoză IOF Risk Check, ce poate fi completat pe telefonul personal, computer sau un alt dispozitiv.

Sănătatea rămâne în centrul atenției în mijlocul unei pandemii globale, de aceea nu trebuie să uităm importanța diagnosticării și tratării bolilor cronice precum osteoporoza și necesitatea unor măsuri concrete din partea factorilor implicați, a declarat Carolina Furdui, Manager Business Unit al unei companii de biotehnologie.

Măsuri pentru reducerea poverii bolii

Impactul osteoporozei este unul major, dizabilitățile provocate de boală generând costuri extrem de mari pentru sistemele de sănătate, cât și pentru bugetele familiilor celor care suferă de această boală.

Astfel, la un an după o fractură de șold, 40% din pacienți nu mai pot merge autonom și  80% au nevoie de asistență pentru activități uzuale. Zilele de spitalizare generate de osteoporoză le depășesc pe cele pentru cancer de sân, infarct sau diabet, iar după o fractură de fragilitate, pacienții sunt de 5 ori mai expuși la o a doua fractură în următorii 2 ani.

 • La nivel global, osteoporoza provoacă mai mult de 8.9 milioane de fracturi într-un singur an.
 • La nivel global, un os se fracturează din cauza osteoporozei la fiecare 3 secunde.
 • La nivel global, 1 din 3 femei cu vârsta peste 50 de ani va fi afectată de fracturi osteoporotice, după cum și 1 din 5 bărbați cu vârsta peste 50 de ani.
 • 80% din oamenii care și-au fracturat un os din cauza osteoporozei rămân nediagnosticați și netratați.
 • Fracturarea unui os poate fi un eveniment care modifică viața și care poate conduce la durere, pierderea mobilității și la o modificare a stilului de viață.
 • Riscul unei femei de a-și fractura soldul este egal cu riscul combinat de cancer de sân, uterin și ovarian.

Pentru a reduce această povară este nevoie, printre altele, de un diagnostic precoce în cazul osteoporozei. Un scan DXA, care este utilizat pentru măsurarea densității osoase a coloanei și osului șoldului, este tehnica cea mai comună pentru evaluarea riscului de osteoporoză.

Tratamentele pe bază de prescripție medicală pot fi necesare pentru a reduce efectiv riscul fracturilor osoase asociate osteoporozei.

Programul național al bolilor endocrine prevede rambursarea costurilor examinării cu absorbțiometrie duală cu raze X (DXA) pentru investigarea osteoporozei și rambursarea tratamentului gratuit pentru persoanele diagnosticate cu osteoporoză.

Prin acest program, în fiecare an, sunt tratate peste 5.000 de persoane cu osteoporoză. Cu toate acestea, scanarea DXA ar putea fi restricționată de numărul redus de aparate DXA din țară, tratamentul fiind de regulă asigurat numai persoanelor diagnosticate cu osteoporoză prin intermediul scanării DXA sau celor care au suferit deja o fractură de fragilitate.

Modelul FRAX, un algoritm care permite calcularea riscului de fractură, disponibil din 2011, nu este compensat la nivelul medicilor de familie și nici în ambulatoriul de specialitate.

Cel mai nou articol Video:
Îmbunătățirea vieții sexuale prin sport. Cum ne ajută exercițiile kegel?