Cât costă testul unic care depistează atât gripa, cât și COVID-19, disponibil în România

15.10.2020 | Paula Rotaru
Cât costă testul unic care depistează atât gripa, cât și COVID-19, disponibil în România

Cel mai mare furnizor de analize medicale de laborator din România a anunțat, într-un comunicat de presă, că a lansat primul test care permite detectarea simultană a ARN-ului viral SARS-COV-2 (testul de referință pentru diagnosticul specific de COVID-19) și Influenza A/B (Virusul gripal A/B).

Testul RT PCR multiplex permite detectarea simultană și diferențierea virusurilor care determină boli respiratorii.

Recoltarea probelor poate fi realizată în prezent în 32 de centre din 25 de orașe din țară: Arad, Baia Mare, Bacău, Brașov, Brăila, București, Cluj, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Miercurea Ciuc, Oradea, Pitești, Ploiești, Rădăuți, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Sfântul Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara și Zalău.

Prețul acestui test este de 375 de lei.

Similaritatea manifestărilor clinice din infecțiile virale face ca diagnosticarea exclusiv pe baza simptomelor clinice să fie dificilă.

Testarea RT PCR multiplex depistează dacă pacientul este pozitiv la una dintre categoriile de virusuri implicate cel mai frecvent în apariția infecțiilor respiratorii din sezonul rece, oferind medicilor informații-cheie pentru un diagnostic corect și rapid, în vederea administrării celui mai potrivit tratament.

Ne bucurăm că am reușit să facem disponibil acest test într-un interval foarte scurt de la lansarea sa internațională, venind în sprijinul medicilor, pacienților și autorităților implicate în gestionarea pandemiei de COVID-19. Apropierea sezonului gripal va îngreuna sensibil munca medicilor, simptomatologia pentru SARS-CoV-2 și pentru virusurile gripale Influenza A și B fiind foarte apropiată, a declarat Antoanela Curici, director medical.

Testul poate fi realizat, la acest moment, doar cu programare online pe site-ul synevo.ro. Probele sunt recoltate de la nivel nazofaringian, iar rezultatele vor fi raportate autorităților, conform legislației în vigoare pentru cele două patologii, gripă și COVID-19.

Testul este acreditat de Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA), având o acuratețe foarte ridicată.