Cârnaţi româneşti, recunoscuţi oficial de Europa. Iată care!

Reţetele ale produselor gastronomice autentice sunt adeseori revendicate şi modificate. Există însă organisme care protejează reţetele şi denumirile produselor.
Cârnaţi româneşti, recunoscuţi oficial de Europa. Iată care!
Cârnaţi româneşti, recunoscuţi oficialCârnaţi româneşti, recunoscuţi oficial de Europa. Iată care de Europa. Iată care, foto Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Un produs alimentar ultraîndrăgit în România este recunoscut de Uniunea Europeană ca fiind un produs de Indicaţia Geografică Protejată. Este vorba despre celebri cârnaţi de Pleşcoi.

Reţeta originală de cârnaţi de Pleşcoi este pe bază de carne şi seu de oaie. Acestea se toacă la bardă, se condimentează cu usturoi, cimbru, busuioc şi sare. Pentru cârnaţi se folosesc membrane naturale de oaie (subţiri). Produsul se afumă cu lemn de fag. În anumite variante, se poate adăuga şi carne de vită sau chiar carne de capră într-un procent mic.

Cârnaţii de Pleşcoi recunoscuţi şi de Uniunea Europeană

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că de curând a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene ştirea despre „Cârnaţii de Pleşcoi” (IGP) au fost declaraţi ca produs de Indicaţie Geografică Protejată. Asociaţia pentru promovarea cârnaţilor de Pleşcoi, înfiinţată în anul 2009, a solicitat protecţia la nivel european din dorinţa de a duce mai departe tradiţia şi de a păstra gustul autentic al cârnaţilor de Pleşcoi.
 

Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată