Când eşti mai fericit? Când dăruieşti sau când primeşti?

Te simţi mai fericit atunci când dăruieşti ceva, decât atunci când primeşti. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Simon Fraser, din Canada.
Când eşti mai fericit? Când dăruieşti sau când primeşti?

 

Te simţi mai fericit atunci când dăruieşti ceva, decât atunci când primeşti. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Simon Fraser, din Canada.

Activităţile umanitare, cheltuirea banilor pentru alţii, fie prieteni, membri ai familiei sau necunoscuţi, oferă un nivel superior al recompenselor psihologice faţă de cumpărarea unui obiect pentru propria folosinţă. Confirmarea acestei realităţi indică faptul că sentimentul pozitiv al generozităţii este o componentă cheie a naturii umane, notează Business News Daily.

„Descoperirile noastre indică faptul că recompensa psihologică resimţită atunci când îi ajutăm pe alţii este adânc înrădăcinată în natura umană, manifestându-se în contexte culturale şi economice diverse”, susţine Lara Aknin, coordonatorul studiului.
 
Pentru a demonstra acest lucru, Aknin şi echipa sa de cercetători au realizat un sondaj pe un eşantion reprezentativ de 234.917 persoane din 126 de ţări. Ei au aflat că repondenţii din toate aceste ţări au resimţit recompensa psihologică după ce au arătat generozitate faţă de semenii lor. Această recompensă este universală şi indiferentă de nivelul venitului, de structurile sociale, sau de nivelul de libertate sau de corupţie al societăţii din care fac parte aceşti oameni.
 
De asemenea, actele de generozitate sunt mai greu uitate de cei care le fac. În toate experimentele realizate, participanţii şi-au amintit cu mai multă uşurinţă când au cheltuit bani pentru alţii faţă de cheltuielile pe care le-au făcut pentru propriile nevoi sau capricii.
 
„Dintr-o perspectivă evolutivă, beneficiile emoţionale pe care le resimt oamenii atunci când fac gesturi de generozitate au funcţionat în favoarea încurajării comportamentului social, care este necesar supravieţuirii pe termen lung a speciei umane”, a mai adăugat Aknin.
 
Acest studiu a fost publicat în ultimul număr al revistei American Psychological Association’s Journal of Personality and Social Psychology.
Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex