Campania Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Cancerului Ovarian, ce va avea loc pe 8 mai, se va desfăşura în acest an sub hastagul #AcumStiu, şi va pune accent pe importanţă vizitei la ginecolog.
Campania face parte dintr-o iniţiativă internaţională la care participa şi FABC şi urmăreşte să transmită atât informaţii importante legate de cancerul ovarian cât şi mesaje extrase din mărturiile femeilor care au învins boala sau prezintă risc de a face cancer ovarian.
„Depistat în stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rată de supravieţuire la 5 ani de 93%, însă doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înşelătoare.” , spune medicul oncolog dr. Dragoş Median.
Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puţin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Ele includ:
Un sfert de milion de femei sunt diagnosticate anual în lume cu cancer ovarian. Acesta cauzează mai multe decese decât oricare alt tip de cancer al sistemului reproducător al femeii – 150.000 de decese anual . Doar 45% dintre femei înving boală în primii 5 ani de la diagnosticare.
Principalii factori de risc pentru declanşarea cancerului ovarian sunt: vârstă, istoricul familial şi ereditatea. Există şi alţi factori, cum ar fi: obezitatea, neutilizarea pilulelor contraceptive, lipsa naşterilor, apariţia menstruaţiei mai devreme de 12 ani şi a menopauzei la o vârstă mai înaintată. Până la 15% din cazurile de cancer ovarian apar datorită unor mutaţii genetice moştenite, cu BRCA1 şi BRCA2 genele care suferă cel mai frecvent mutaţii în cancerul ovarian.
Chestionarul ce te poate salva
„Pe www.invingemcancerul.ro găsiţi un chestionar cu ajutorul căruia puteţi află dacă aveţi risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci întrebări nu durează mai mult de un minut. Distribuiţi-l mai departe către toate femeile din viaţă voastră la care ţineţi, este un gest care le poate salva viaţă.” îndeamnă dl. Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Important de reţinut: