Nu-ți scurta viața lăsând obezitatea netratată! Ce poți face pentru a reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de colon

30.08.2022
Nu-ți scurta viața lăsând obezitatea netratată! Ce poți face pentru a reduce semnificativ riscul de a dezvolta cancer de colon
Sursa foto: Shutterstock @Amani A

Cancerul de colon este al treilea cel mai frecvent tip de cancer întâlnit la nivel mondial și una dintre principalele cauze de deces pe întreg mapamondul. Prevenția, printr-un stil de viață sănătos, echilibrat, este foarte importantă pentru a reduce șansele de a declanșa această boală. De asemenea, obezitatea crește predispoziția pentru cancer de colon, astfel că este important ca aceștia să găsească soluțiile potrivite pentru a reduce din excesul de greutate.

Studii recente arată că la pacienții care au slăbit după operația de micșorare a stomacului se reduce substanțial riscul de a dezvolta acest tip de cancer.

Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, detaliază aceste studii și motivele pentru care este important să tratăm obezitatea pentru a elimina riscurile majore legate de sănătate:

Pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală de micșorare a stomacului și au slăbit în urma acestei operații au cu 37% mai puține șanse de a dezvolta cancer de colon în comparație cu persoanele care suferă de obezitate, dar nu apelează la o astfel de procedură menită să le rezolve problemele cu greutatea. Concluzia reprezintă rezultatul unui studiu realizat de Societatea Americană de Chirurgie Metabolică și Bariatrică.

Cancerul de colon, una dintre principalele cauze de deces

Specialiștii estimează că în Statele Unite, doar anul acesta, peste 150.000 de persoane vor fi diagnosticate cu cancer colorectal, una dintre principalele afecțiuni cauzatoare de deces la nivel mondial.

Obezitatea este în creștere alarmantă peste tot în lume, crescând astfel și riscul pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, precum și alte boli și afecțiuni care pun viața în pericol, inclusiv diabetul de tip 2, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

De asemenea, dieta bogată în carne roșie, fumatul, consumul de alcool și lipsa de mișcare se numără printre factorii de risc implicați în apariția cancerului de colon.

Operația de micșorare a stomacului scade riscul de cancer

În cadrul unei analize, cercetătorii de la Instituția Militară de Medicină Aviatică din Varșovia (Polonia), Texas Tech School of Medicine din El Paso și Mayo Clinic College of Medicine din Rochester (New York) au examinat datele din 13 studii anterioare privind intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului care a urmărit peste 3,2 milioane de pacienți timp de până la 10 ani.

Studiile incluse au fost publicate între 2008 și 2021 și sunt mai concludente decât recenziile sistematice anterioare pe acest subiect.

„Chirurgia bariatrică poate oferi un grad ridicat de protecție împotriva cancerului colorectal la persoanele cu obezitate pe o perioadă ce se întinde pe mai bine de 10 ani, conform celor mai recente studii de specialitate. Descoperirile acestea sunt extrem de importante deoarece cancerul colorectal se dezvoltă în timp, iar o astfel de protecție pe o perioadă îndelungată nu este deloc puțin lucru.

Acest studiu arată că atunci când scapi de obezitate prin operația de micșorare a stomacului vei avea beneficii majore din punctul de vedere al sănătății. Previi apariția unor afecțiuni grave precum cancerul de colon, diabetul de tip 2 sau afecțiunile cardiace”, concluzionează medicul chirurg.

Sursa: https://www.eurekalert.org/news-releases/954728

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat
Recomandări: