Brânza și vinul reduc apariția declinului cognitiv

În urma unui studiu, cercetătorii au fost surprinși să descopere că brânza și vinul ar putea reduce apariția declinului cognitiv.
16.12.2020 | Necsoiu Alexandra
Brânza și vinul reduc apariția declinului cognitiv
Brânza și vinul reduc apariția declinului cognitiv

Cercetătorii au descoperit că un mare impact asupra acuității cognitive îl au brânza și vinul consumate. Mai mult, acest impact este unul pozitiv. Descoperirile fac parte dintr-un studiu de mari dimensiuni, condus de Iowa State University și publicat în Journal of Alzheimer’s Disease, unde se vorbește despre legătura dintre dietă și declinul cognitiv.

Brânza și vinul țin la distanță declinul cognitiv

Una dintre cele mai semnificative descoperiri ale studiului arată că brânza este unul dintre alimentele care protejează împotriva problemelor cognitive, chiar și atunci când înaintăm în vârstă. Și, așa cum bine știm, nimic nu merge mai bine cu brânza decât vinul. Cercetătorii au descoperit și că în urma consumului zilnic de alcool, în special de vin roșu, funcțiile cognitive se îmbunătățesc.

”Am fost plăcut surprins să văd că rezultatele noastre sugerează consumul zilnic și responsabil de brânză și vin, nu numai că ne ajută să trecem peste pandemia de COVID-19, dar ne ajută să facem față celor mai complexe probleme”, spune Auriel Willette, profesor de nutriție și știință alimentară.

Willette și echipa lui de cercetători au studiat datele colectate de la 1.787 de adulți din Marea Britanie care au fost nevoiți să răspundă unor chestionare. Participanții au fost întrebați de consumul de alimente și băuturi, printre care și fructele proaspete, fructele uscate, salata, legumele crude, gătite, peștele gras, slab, carnea procesată, de pui, vită, porc, miel, brânză, cereale, pâine, ceai și cafea, bere și cidru, vin, șampanie și lichior. Chestionarele și răspunsurile au fost trimise și completate în curs de zece ani.

”În funcție de factorii genetici, anumiți indivizi păreau să fie mai protejați de efectele produse de Alzheimer, în timp ce alții se confruntau cu un risc crescut. Acestea fiind spuse, cred că alegerile alimentelor potrivite pot preveni bolile și declinul cognitiv. Căutăm să îmbunătățim modul în care mâncăm, astfel contribuim la o mai bună înțelegere a Alzheimerului și putem pune întoarce această traiectorie”.