Bolile cerebrovasculare, prevenite prin consumul de pește

Bolile cerebrovasculare se referă la multiple afecțiuni care afectează vasele de sânge și circulația sangvină în creier.
08.11.2021
Bolile cerebrovasculare, prevenite prin consumul de pește
Foto: pexels

Bolile cerebrovasculare se referă la multiple afecțiuni care afectează vasele de sânge și circulația sangvină în creier, precum accidentul vascular cerebral și malformațiile vasculare. Bolile cerebrovasculare sunt a doua cauză de deces din lume și poate produce dizabilități fizice, demență și poate afecta progresul și dezvoltarea cognitivă.

Experții au asociat bolile cerebrovasculare cu un risc crescut de demență, iar modificările sănătoase aduse în stilul de viață, inclusiv schimbările în dietă, creșterea activității fizice, renunțarea la fumat pot reduce riscul de boli cerebrovasculare. De asemenea, oamenii de știință au găsit și o legătură între consumul de pește și riscul scăzut de accident vascular cerebral.

Un nou studiu asociază consumul de pește de două sau de trei ori pe săptămână cu un nivel scăzut al riscului de accident vascular cerebral. Peștele este o sursă excelentă de acizi grași polinesaturați omega-3, care mediază aceste beneficii ale sănătății cerebrovasculare. Studiul raportează această asociere în special în rândul indivizilor sub 75 de ani.

„Rezultatele noastre sunt încântătoare pentru că arată cum un lucru atât de simplu precum mâncatul de două sau de trei ori pe săptămână de pește poate reduce leziunile de la nivelul vreierului și alți markeri, cu mult înainte ca demența să apară. Acest efect însă nu este valabil și pentru persoanele trecute de 75 de ani”, spune unul dintre autorii studiului, Dr. Cecilia Samieri.

Datele studiului pentru a evalua bolile cerebrovasculare

Pentru acest studiu s-au analizat date colectate între martie 1999 și martie 2001 pentru a înțelege relația dintre bolile vasculare și demența în rândul persoanelor de 65 de ani sau mai în vârstă. Analiza a implicat 1.623 de persoane cu o medie de vârstă de 72.3 din Franța. Indivizii care aveau ca diagnostic demența, un accident vascular cerebral în istoric sau spitalizare pentru boli cardiovasculare au fost excluși. Pentru cercetare s-au folosit imagini RMN pentru:

  • materia cenușie
  • infarct
  • spațiile perivasculare

Fiecare dintre aceșttii markeri dictează cât de extins este declinul cognitiv asociat bolilor cerebrovasculare. Studiile anterioare au arătat că se poate folosi chiar și un singur marker pentru a obține această predicție. Participanții care consumau de două sau de trei ori pe săptămână pește reduceau nivelul markerilor de boli cerebrovasculare.

Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador