Bolile autoimune, descifrate de oamenii de ştiinţă

Cercetătorii au descoperit mecanismul cheie care stă la baza bolilor autoimune. Cu ajutorul noului studiu, putem şti de ce apar bolile imune sau, altfel spus, de ce celulele noastre se întorc împotriva noastră.
08.05.2017
Bolile autoimune, descifrate de oamenii de ştiinţă

Cercetătorii au descoperit mecanismul cheie care stă la baza bolilor autoimune. Cu ajutorul noului studiu, putem şti de ce apar bolile imune sau, altfel spus, de ce celulele noastre se întorc împotriva noastră, scrie Descoperă.

Unul dintre cercetătorii de la Monash University din Australia, Richard Kitching, a precizat că, „acum, ştim ce se întâmplă; descoperirea deschide calea pentru noi tratamente specifice pentru boli particulare”.

Noul studiu a găsit o interacţiune importantă între două gene, care ajută celulele T să comunice semnalele defensive corecte pentru a le preveni pe acestea de a ataca organismul, relatează Science Alert.

Celulele T reprezintă un tip de celule care au menirea de a proteja organismul împotriva bacteriilor, virusurilor sau diferitelor microorganisme dăunătoare. Aşadar, o boală autoimună apare atunci când aceste celule recunosc o parte a organismului ca fiind străină şi dăunătoare. Tipul acesta de afecţiuni include boli precum diabetul de tip 1 sau artrita reumatoidă.

Studiul a fost efectuat până acum numai pe şoareci cărora le-a fost implantată gena umană DR15 sau DR1, care provoacă sindromul Goodpasture, şi au descoperit că cei cu doar gena DR15 aduce cu sine acest sindrom, iar cei cu ambele gene sau cu DR1 nu prezentau această boală.

Ambele molecule sunt de tipul HLA, asociate cu un risc genetic pentru autoimunitate, în timp ce altele pot proteja de boli. Până acum nu se ştia cu exactitate rolul fiecărei celule şi modul în care acestea afectează sau protejează organismul.

Kitching a adăugat faptul că, „dacă încurajăm dezvoltarea anumitor celule în corp sau le injectăm în organismul bolnav, poate duce la crearea unor tratamente mai specifice pentru bolile autoimune”.

Recomandare video
Dr. Emel Nuraltay, Sanador: teste utile înainte de sarcină, dar și pe parcursul sarcinii