Boala secretă de care suferea Nicolae Ceaușescu. „A stat fără anestezie!” Aparatura a fost adusă, de urgență, de la Spitalul Fundeni

16.11.2020
Boala secretă de care suferea Nicolae Ceaușescu. „A stat fără anestezie!” Aparatura a fost adusă, de urgență, de la Spitalul Fundeni
Care era boala secretă de care suferea Nicolae Ceaușescu. Aparatura a fost adusă, de urgență, de la Spitalul Fundeni. “A stat fără anestezie!” FOTO: Shutterstock

Nicolae Ceaușescu s-a luptat cu mai multe probleme de sănătate de-a lungul vieții. Deși au trecut mai bine de treizeci de ani de la moartea dictatorului și multe aspecte rămân încă necunoscute maselor, informații despre bolile de care suferea Nicolae Ceaușescu au devenit publice, în ultimii ani. Pe lângă diabet, liderul comunist a trecut printr-o intervenție complicată, în vila din cartierul Primăverii, din Capitală, potrivit Prof. Dr. Alexandru Oproiu.

Starea de sănătate a şefilor de stat a suscitat, din toate timpurile, curiozitatea oamenilor. În statele democratice, orice problemă medicală pe care o are un conducător devine subiectul unor informări oficiale, unde populaţiei i se aduce succint la cunoştinţă starea de sănătate a liderului respectiv. Dar, înainte de 1989, România era opusul unui stat democratic, şi foarte puţini ştiau de ce boală suferea conducătorul. Problemele de sănătate ale dictatorului Nicolae Ceauşescu erau ascunse nu doar maselor, ci şi apropiaţilor, adevăratul diagnostic fiind cunoscut doar de medicii curanţi şi de Elena Ceauşescu.

Prof. Dr. Alexandru Oproiu mai preciza că Nicolae Ceaușescu prețuia mult medicii români, în care avea deplină încredere.

A făcut colonoscopie și a stat fără anestezie. S-a făcut consult și s-a hotărât să se facă această colonoscopie. L-am consultat la Spitalul Elias, iar conoloscopia a fost făcută acasă. Avea încredere în medicina românească, nu se ducea afară”, spunea, într-un interviu acordat pentru dcnews.ro, medicul Alexandru Oproiu.

Colonoscopia a avut loc la vila lui Nicolae Ceaușescu din cartierul Primăverii. Acolo a fost adusă aparatura corespunzătoare de la Spitalul Fundeni. La intervenție a participat doar profesorul Eugeniu Proca, ministrul Sănătății, în acea perioadă, scrie Gândul.

La momentul respectiv, intervenția era una complicată și necesita maximă atenție, pentru că posibilă perforația colonului.

Prof. Dr. Alexandru Oproiu a murit luni

Precizăm faptul că Prof. Dr. Alexandru Oproiu, președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie, a încetat din viață. Tristul anunț a fost făcut, luni, 16 noiembrie de rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, Viorel Jinga.

Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat in Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea Medicală și Didactică!”, a scris Viorel Jinga pe Facebook.

Prof. Dr. Alexandru Oproiu avea 60 de ani de experiență în sistemul de sănătate, indiferent că vorbim de cel public sau privat. De-a lungul vieții, a publicat 162 de articole de specialitate în literatura medicală română și 38 în străinătate. Pe 20 săptămâni, profesorul ar fi împlinit 90 de ani.

 

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate