Blue Monday 2023. De ce suntem deprimați pe 16 ianuarie, a treia zi de luni din noul an

  • Publicat:
Blue Monday 2023. De ce suntem deprimați pe 16 ianuarie, a treia zi de luni din noul an
Foto: profimediaimages.ro

Blue Monday 2023 – luni, 16 ianuarie, este cea mai deprimantă zi a anului, numită de psihologul britanic Cliff Arnall și Blue Monday sau Lunea Tristă.

Blue Monday 2023 pică pe 16 ianuarie

Potrivit oamenilor de ştiinţă, a treia zi de luni a anului, care anul acesta pică pe 16 ianuarie, este cea mai deprimantă zi din tot anul. Dacă simţiţi că vi s-au înecat corăbiile, există şi o explicaţie ştiinţifică.

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005, când psihologul britanic Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cele mai îngrozitoare zile ale anului.

Psihologul a luat în considerare condiţiile meteo din această perioadă, facturile la utilităţi, datoriile, motivația, trecerea sărbătorilor de iarnă, precum şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.

Astfel, Cliff Arnall a stabilit că cea de-a treia zi de luni a noului an este cea mai deprimantă zi, având în vedere că, în această perioadă, oamenii manifestă o stare de tristeţe, inactivitate şi consumă carbohidraţi în exces.

Blue Monday 2023
Sursa foto: Shutterstock

Cum scapi de tristețe în cea mai deprimată zi a anului

Însă această teorie a psihologului a fost cauza unor dispute, întrucât acesta a creat formula ca parte a unei campanii de marketing pentru o companie de turism. Astfel, s-a luat în calcul ideea că opinia publică este influenţată să îşi programeze o vacanţă în această perioadă pentru a scăpa de starea de depresie.

În schimb, în 2014, o companie de băuturi a contrazis această teorie, anunţând că „Blue Monday” nu este în cea de-a treia zi de luni a anului, ci în prima zi de luni a noului an. Această zi, considera compania, este cea mai deprimantă, întrucât este prima zi de luni la locul de muncă în noul an.

Un studiu realizat pe un eşantion de 2.000 de britanici a arătat că persoanele care stau lângă fereastră sau care ies la plimbare pot scăpa mai uşor de starea de depresie din această perioadă a anului.

De asemenea, experţii recomandă sporturi specifice iernii sau, dacă vremea este mult prea friguroasă, exerciţii la sală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân