Băuturile probiotice: Nu există nicio dovadă că aduc beneficii adulţilor sănătoşi

Nu există nicio dovadă că produsele care conţin probiotice, precum iaurturile şi alte băuturi îmbogăţite cu probiotice, au beneficii pentru starea de sănătate a adulţilor, susţine un nou studiu.
Băuturile probiotice: Nu există nicio dovadă că aduc beneficii adulţilor sănătoşi

Nu există nicio dovadă că produsele care conţin probiotice, precum iaurturile şi alte băuturi îmbogăţite cu probiotice, au beneficii pentru starea de sănătate a adulţilor, susţine un nou studiu. Această concluzie vine în condiţiile în care piaţa probioticelor este estimată la aproape 20 de miliarde la nivel global.

Cercetătorii de la Universitatea Copenhaga au analizat şapte studii asupra produselor de acest tip pentru a evalua dacă au beneficii reale pentru sănătate. Cercetarea sistematică a ajuns la concluzia că nu există dovezi că aceste produse ajută digestia la adulţii care nu suferă de afecţiuni ale sistemului digestiv.

Băuturile probiotice sunt produse lactate fluide care conţin microorganisme probiotice, fiind obţinute din lapte, lapte şi zer sau doar zer. Suplimentarea cu bacterii probiotice şi ingrediente prebiotice reprezintă o nouă opţiune pentru a adăuga un plus de valoare băuturilor lactate, acestea fiind adecvate ca matrice alimentară pentru bacteriile probiotice.

Autorii studiului argumentează: „În general, analiza noastră demonstrează că nu există dovezi convigătoare în privinţa efectelor substanţiale ale probioticelor asupra compoziţiei microbiotice a fecalelor la adulţi. Nu au fost observate niciun fel de efecte clare în niciunul dintre cele şapte studii analizate în comparaţie cu administrarea unui placebo.”

Cercetătorii subliniază că doar unul dintre studii a arătat că există anumite beneficii ale probioticelor doar în cazul persoanelor care suferă deja de afecţiuni gastro-intestinale, dar nu există îmbunătăţiri notabile sau efecte pozitive în cazul subiecţilor sănătoşi.

Şi testele făcute de oamenii de ştiinţă de la University College din Londra unui număr de opt băuturi probiotice diferite arată că acestea nu ajută cu adevărat procesul digestiv. Majoritatea băuturilor şi suplimentelor probiotice nu pare să aibă niciun beneficiu asupra sănătăţii, arată cercetarea specialiştilor. În cazul multora dintre aceste băuturi, bacteria „bună”, despre care se spune că ajută digestia, nici măcar nu îşi atinge „ţinta” – intestinul subţire -, subliniază cercetătorii.

„Multe dintre aceste produse pretind că funcţionează, însă Agenţia Europeană a Siguranţei Alimentelor (EFSA) a subliniat că nu există suficiente dovezi ştiinţifice pentru a putea afirma că probioticele au sunt benefice pentru sănătate”, se arată în concluziile cercetării britanicilor.

Alimentele probiotice sunt produse alimentare care conţin microorganisme într-un număr suficient pentru a produce efecte probiotice când aceste alimente sunt ingerate. Cele mai populare alimente probiotice sunt produsele lactate fermentate (lapte fermentat sau acidofil, iaurt, chefir, băuturi lactate probiotice), produsele vegetale fermentate (murături, varză murată), ceaiul kombucha (ceai negru dulce fermentat), supa cu paste miso obţinute din boabe de soia şi malţ din orz sau orez fermentate şi tempeh (boabe de soia fermentate).

Recomandări: