Băutura care ar putea preveni boala ce omoară cei mai mulți români

20.12.2021
Băutura care ar putea preveni boala ce omoară cei mai mulți români
Cafeaua reduce riscul de moarte în urma AVC și a bolilor de inimă/ Foto: Shutterstock

Consumul a trei căni de cafea pe zi ar putea să-ți protejeze inima, reducând riscul de deces din cauza accidentului vascular cerebral sau a bolilor de inimă, potrivit oamenilor de știință.

Încă un studiu a evidențiat beneficiile consumului de cafea. Cercetătorii au examinat sănătatea a peste 468.000 de britanici, scrie CNN.

Experții au descoperit că persoanele care nu au niciun diagnostic de boli de inimă și au consumat între o jumătate de cană și trei căni de cafea pe zi  au avut șanse mai mici de a muri din cauza bolilor de inimă, accident vascular sau din orice alt motiv care ar duce la o moarte prematură, în comparație cu cei care nu beau cafea.

Bolile aparatului circulator reprezintă principala cauză de deces în România, în 2020, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cafeaua te protejează de boli ale ficatului

Acesta nu este primul studiu care evidențiază efectele benefice ale cafelei asupra organismului. S-a demonstrat că dacă bei cantități moderate de cafea zilnic, ai putea fi protejat de diabetul de tip 2, boala Parkinson, boli ale ficatului, cancer de prostată, Alzheimer, durere de spate și altele.

Când vine vorba de boli ale inimii, o analiză amplă a trei mai studii, publicată în aprilie, a dezvăluit că una sau două căni de cafea pe zi ar putea reduce riscul de insuficiență cardiacă pe termen lung.

Băutorii de cafea ar avea astfel șanse între 5% și 12% mai mici de a dezvolta insuficiență cardiacă, în comparație cu cei care nu consumă cafea.

În cantități mari, cafeaua este nocivă

Specialiștii atrag atenția însă că adăugarea de lactate, zahăr sau alte arome ar putea să transforme cafeaua într-o băutură mai calorică, iar acest lucru ar putea contracara efectele sale benefice.

De asemenea, trebuie să ții cont că orice în exces îți poate face rău. Astfel că nu e indicat să depășești 3-4 cești de cafea pe zi. În caz contrar, riști să dezvolți chiar probleme cardiace.

Specialiștii avertizează că mai mult de 6 cești de cafea consumate zilnic pot dăuna grav inimii.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator