AutismON, primul centru online din țară care acoperă toate nevoile copilului cu autism

08.04.2021
AutismON, primul centru online din țară care acoperă toate nevoile copilului cu autism

Asociația Help Autism digitalizează accesul copiilor cu autism la terapie și ajutor profesional și dezvoltă primul centru online din țară care acoperă toate nevoile specifice în procesul lor de atingere a potențialului de dezvoltare.

Platforma AutismON, care va fi funcțională din luna mai, este totodată și o soluție profesionistă de customer service pentru ONG-uri cu centre de terapie sau pentru specialiștii care lucrează în cabinete individuale.

AutismON este calea directă de comunicare între echipa terapeutică și familia copilului cu autism. Principiile pe care am construit platforma sunt accesul constant la progresul copilului și implicarea directă și complementară a familiei și a echipei de specialiști în terapie. Desigur, nu ne dezicem de viziunea noastră, urmărim impactul social și vom investi 50% din veniturile generate de platformă într-un fond prin care vom acoperi costurile de terapie ale familiilor care nu-și permit nici terapia online, explică Raluca Bogdan, managerul de comunicare al Help Autism.

Platforma AutismON permite desfășurarea online a tuturor pașilor necesari într-un proces de terapie a copilului cu autism:

  • screeningul și diagnosticul psihologic
  • posibilitatea încărcării dosarului electronic al parcursului terapeutic al copilului cu autism
  • pre-terapie și terapie
  • ședințe de coordonare pentru întocmirea planurilor de intervenție
  • evaluarea periodică a rezultatelor
  • actualizarea planurilor de intervenție
  • workshopuri pentru părinți în vederea pregătirii acestora pentru a susține activitatea de recuperare a copiilor lor

De asemenea, platforma oferă acces și la resurse educaționale pentru procesul terapeutic, printr-o bibliotecă digitală cu 150 de resurse și jocuri terapeutice, dar și webinarii cu instrumente de terapie.

Platforma AutismON ne ajută mult în terapie, fie că facem ședințele în centru sau online. Crearea planului de intervenție este rapidă, folosind mii de itemi predefiniți, intervențiile rămân la un clic distanță pentru oricine din echipa multidisciplinară, iar resursele create de psihologi sunt foarte utile atât în terapie, cât și ca exerciții suplimentare făcute de părinți acasă. Părinții au acces la feedback din terapie, la un istoric psihologic, medical și terapeutic ușor de studiat și se pot implica în recuperare, rezolvând teme pentru acasă, menționează Adriana Bălșanu, director al departamentului de terapie în Help Autism.

AutismON deschide practic posibilitatea ca specialiștii și organizațiile de profil să poată face terapie cu orice copil cu tulburare de spectru autist (TSA) vorbitor de limba română, de oriunde din România și chiar din lume.

Vrem să ajutăm cât mai mulți copii și cât mai multe familii să aibă startul potrivit. Un copil cu autism poate avea nevoie de 2-4 ani de terapie zilnică până la sprijin pe viață, în funcție de gradul de afectare. Autismul nu se recuperează, este un diagnostic cu care te naști și trăiești, dar mixul de terapii și consilierea psihologică te ajută să-ți atingi potențialul și să duci o viață autonomă, independentă, să fii integrat real în comunitate, precizează Raluca Bogdan.

În România, se estimează că trăiesc 30.000 de români cu autism. 40% dintre aceștia nu au acces la terapie din cauza zonelor geografice în care trăiesc, orașe sau sate în care nu există niciun psiholog. În evidențele statului sunt însă doar 15.537 de persoane diagnosticate cu TSA încadrate în grad de handicap, din care 13.905 sunt copii.

Lipsa unui registru de evidență și a obligativității aplicării corecte și constante a screeningului în autism face ca România să nu știe câte minți aparte are. Pandemia a dus totuși și la o imensă oportunitate pentru cei 40% dintre copiii cu autism care acum nu au acces la niciun fel de terapie în România, pentru că există posibilitatea de a accesa aceste servicii online. Această oportunitate o creăm împreună cu centrele, ONG-urile și specialiștii din domeniu; ei vor folosi AutismON pentru a îmbunătăți și eficientiza terapia și relația cu propriii beneficiari și vor aloca spațiile libere din calendarul de terapie pentru a face matching cu familiile și copiii care au nevoie, din afara centrelor sau a cabinetelor. AutismON le pune la dispoziție toate resursele pentru terapie online și offline, subliniază Raluca Bogdan.

Transpunerea acestor servicii în online este utilă și chiar necesară în situații precum: lipsa centrelor de terapie sau numărul insuficient de terapeuți din zona de domiciliu a familiei copilului cu autism; lipsa resurselor materiale necesare familiei pentru a avea acces la serviciile de care copilul are nevoie; sau alte condiții de ordin familial, geografic sau de sănătate, care împiedică prezența copilului în centrul de terapie.

Pentru copiii cu autism, și 2-3 săptămâni de pauză în terapie înseamnă stagnare sau chiar regres, ei pot pierde în câteva săptămâni abilități pe care le-au dobândit în 6-8 luni de terapie. Și nici noi, ca specialiști, nici părinții, nu ne permiteam acest lucru. Platforma rezolvă această problemă prin accesul la servicii specializate online inclusiv pentru familiile de români din diaspora care au în plus și o barieră de limbă care nu poate fi ușor depășită, conchide Raluca Bogdan.

Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt