Atingerea umană, cheia sănătății și fericirii noastre

17.05.2021
Atingerea umană, cheia sănătății și fericirii noastre
Sursa foto: Shutterstock

Un studiu despre atingerea umană înainte și în timpul pandemiei de COVID-19 arată că oamenii simt tot mai mult lipsa atingerii fizice și se confruntă cu singurătatea.

Aproape jumătate dintre respondenții la acest studiu au spus că izolarea a cauzat o stare de singurătate accentuată.

Majoritatea oamenilor din întreaga lume au acceptat distanțarea socială și și-au adaptat comportamentul la noua normalitate. Sondajul arată că oamenii au renunțat la atingerea fizică în timpul pandemiei. Ca urmare, au cunoscut mai mult decât oricând sentimentul de singurătate. 75% dintre persoanele chestionate au declarat că izolarea le-a făcut să realizeze cât de importantă este atingerea fizică pentru sănătate.

Mai mult de o treime din oameni se așteaptă la nivel global ca reluarea contactului fizic cu persoanele din cercul apropiat (familie, prieteni apropiați) să crească după pandemie. Însă reluarea contactelor cu cei din cercul profesional sau cunoștințe mai îndepărtate este așteptat să scadă pe termen lung, ca urmare a crizei medicale.

Atingerea umană în pandemie

Iată câteva date interesante relevate de acest studiu:

  • 1 din 2 oameni nu trăiește atingerea umană în fiecare zi
  • 6 din 10 oameni simt lipsa atingerii umane și își propun să recupereze după ce se va termina pandemia
  • 3 din 4 oameni și-au dat seama cât de importantă este atingerea umană pentru sănătatea lor
  • 9 din 10 oameni se simt singuri atunci când nu au parte de contact fizic uman
  • 1 din 2 oameni declară că izolarea i-a făcut să se simtă mai singuri decât oricând
  • 9 din 10 oameni spun că lipsa atingerii umane îi face să se simtă mai singuri, chiar dacă au mai multe contacte pe rețelele de socializare

Studiul a fost realizat de Mindline, un institut de cercetare independent. Acesta a constat într-un sondaj online pe 12.207 persoane în prima fază a studiului, pre-pandemie (octombrie 2018-martie 2019), și pe 11.706 persoane în cea de-a doua fază a studiului, în timpul pandemiei (aprilie 2020-octombrie 2020).

Recomandare video
Măselele de minte – rolul lor în trecut, complicațiile pe care le dau în prezent
Recomandări: