Atenţie! Stresul resimţit în sarcină afectează şi fătul

Stările emoţionale negative şi anxietatea resimţite în timpul sarcinii se pot transmite în mai puţin de 5 minute de la mamă la făt, se arată într-un studiu realizat de cercetători din cadrul niversităţii din California. Astfel, în primii ani de viaţă, copilul poate fi introvertit şi poate avea dificultăţi grave de comunicare.
Atenţie! Stresul resimţit în sarcină afectează şi fătul

Stările emoţionale negative şi anxietatea resimţite în timpul sarcinii se pot transmite în mai puţin de 5 minute de la mamă la făt, se arată într-un studiu realizat de cercetători din cadrul Universităţii din California. Astfel, în primii ani de viaţă, copilul poate fi introvertit şi poate avea dificultăţi grave de comunicare.

„Copilul nu ştie să spună dacă este sau nu stresat pentru că abia începe să înţeleagă lumea în care trăieşte. Nu este suficient să maschezi nervii sau stresul acumulat la serviciu pentru că interacţiunea copil-mamă depăşeşte contactele sociale normale”, susţin autorii studiului, publicat ulterior în revista americană Ştiinţă şi Psihologie.

Potrivit specialiştilor, micuţul empatizează într-o proporţie covârşitoare cu părintele său, înmagazinând stări care îi fac mult rău şi îi slăbesc sănătatea.

Monitorizând stilul de viaţă al gravidelor şi al proaspetelor mămici, oamenii de ştiinţă au observat că stresul prezent în timpul sarcinii se poate trasmite mai departe copilului, care se poate confrunta cu irascibilitate, probleme de comunicare, dificultăţi de orientare şi nervozitate excesivă.

 

 

Recomandări: