Apel „disperat” al medicilor pentru români: Sistemul medical a ajuns la limită. Ne mor pacienți tineri, copii ajung la ATI

13.10.2021
Apel „disperat” al medicilor pentru români: Sistemul medical a ajuns la limită. Ne mor pacienți tineri, copii ajung la ATI
Colegiul Medicilor din București a transmis un apel „disperat” pentru români. Foto: Shutterstock

Colegiul Medicilor din București trage un semnal de alarmă „disperat” în legătură cu valul de îmbolnăviri de COVID-19, în România. „Ne mor pacienți tineri, ajung copii în secțiile de ATI, mor oameni cu comorbidități, mor oameni fără comorbidități”, avertizează medicii. Ei îndeamnă populația la un efort comun pentru a opri pandemia de coronavirus și amintesc că acest lucru este posibil prin vaccinare și respectarea măsurilor de protecție.

Colegiul Medicilor din București a publicat o scrisoare deschisă numită „Strigăt de disperare”. Medicii spun că sistemul medical din țara noastră a ajuns la limită, mai ales în zonele unde se tratează pacienții cu COVID-19.

„Nouă, corpului medical, ne este din ce în ce mai greu să facem față valului de îmbolnăviri de COVID-19 atât în rândul populației, cât și în rândul nostru, al cadrelor medicale.

Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum și ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienții COVID-19.

Zi de zi asistăm la tragedii: pacienți care mor, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor, pacienți și cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare”.

Vaccinarea este un instrument important pentru gestionarea pandemiei de COVID

Medicii amintesc că medicina este o știință care, într-un final, presupune binele comun, iar vaccinarea este un instrument important pentru gestionarea pandemiei de COVID.

„Medicina este știință, iar știința înseamnă cercetare, schimb de experiență, schimb de idei, discuții pro și contra,  pentru ca la final rezultatul să însemne binele comun.

Astăzi, știința și medicina bazată pe dovezi ne spun, inclusiv prin vocile forurilor internaționale de referință în domeniul sănătății, că vaccinarea reprezintă unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cât mai eficientă a pandemiei de COVID-19”, scriu medicii.

„DA, și o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi.

DA, și o persoană vaccinată poate dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2.

DAR proporția acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate față de cele nevaccinate”, precizează cadrele medicale.

Este un strigăt de disperare. Luptăm să reconstruim relația de încredere între medic și pacient

„Această scrisoare deschisă nu este doar un alt apel aruncat în eter.

Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureștean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul București, pentru ca dumneavoastră, populația din București, dar și populația României în ansamblul său, să reflectați la informațiile transmise.

Vă asigurăm că suntem serioși și corecți în privința informațiilor furnizate, că ne bazăm și vă prezentăm dovezile științifice pe care le avem la dispoziție în momentul comunicărilor și că dorim și trebuie să luptăm să reconstruim relația de încredere care trebuie să existe între medic și pacientul său, între medic și societate”, se arată în scrisoare.

„De prea mult ori am auzit: Nu pot să respir… Nu sunt vaccinat”

„DA, suntem disperați, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienți care mor în spitalele românești.

DA, suntem disperați pentru că oricât de multe eforturi am face, această boală parșivă ne ia pacienți.

DA suntem disperați pentru că de multe ori suntem în fața acestei boli dezarmați și cu mâinile goale.

Și DA, suntem disperați, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit:

Nu pot să respir Nu sunt vaccinat…”, scriu medicii.

„Ne mor pacienți tineri, ajung copii în secțiile de ATI, mor oameni cu comorbidități, mor oameni fără comorbidități”

„Zilnic vorbim cu colegi care ne spun că nu știu ce să mai facă. Ne mor pacienți tineri, ajung copii în secțiile de ATI, mor oameni cu comorbidități, mor oameni fără comorbidități.

Suntem la răscruce și cred că doar un efort comun, al nostru și al dumneavoastră, poate face să plafonăm și să stopăm acest val al pandemiei de COVID-19.

Știința ne spune astăzi că prin vaccinare și prin respectarea măsurilor de protecție putem lupta mult mai eficient cu această pandemie”, se arată în apelul Colegiului Medicilor din București.

Acest apel este născut din suferința pacienților cu COVID-19

„Acest apel este născut din suferința care se simte și se trăiește în unitățile medicale care tratează pacienți COVID-19 și este scris cu responsabilitatea unor oameni care pun știința și medicina bazată pe dovezi pe primul plan”, precizează, la final, medicii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee
Recomandări: