Apa de gură poate distruge virusul SARS-CoV-2? Ce spun studiile

Un nou studiu sugerează că apa de gură ar putea distruge noul coronavirus în doar 30 de secunde. Cum este posibil acest lucru?
24.11.2020
Apa de gură poate distruge virusul SARS-CoV-2? Ce spun studiile
Apa de gură poate distruge virusul COVID-19? Ce spun studiile

În urmă cu câteva luni se spunea că apa de gură ar putea combate noul coronavirus. Acum, un nou studiu al Universității Cardiff explică rezultatele care arată că o apă de gură cu 0.7% clorură de cetilpiridiniu, care este atât antimicrobian, cât și antiseptic, poate fi o soluție promițătoare în lupta cu COVID-19.

Apa de gură, bună în lupta cu COVID-19?

Primele experimente de laborator făcute de cercetătorii Universității Cardiff arată că apa de gură ucide virusul în doar 30 de secunde. Acestea sunt primele rezultate ale unui studiu amplu și trebuie revizuite de alți cercetători. Un studiu clinic va urmări impactul real al apei de gură asupra concentrației coronavirusului în saliva persoanelor testate.

Oamenii de știință au folosit o apă de gură obișnuită, o soluție cu 0,7% clorură de cetilpiridiniu. Acest antiseptic antibacterian și antiviral acționează asupra microbilor, intră în structura lor și îi distruge în cele din urmă. Rezultat: virusul este eliminat în proporție de 99,99%, în 30 de secunde, informează Health.

Studiile anterioare au arătat deja că clorura de cetilpiridiniu acționează împotriva virusului gripal.

Luna trecută, Penn State College of Medicine (Pennsylvania) a publicat rezultatele unui studiu de laborator care a indicat, de asemenea, că acest produs ar putea distruge coronavirusurile. Rezultate pozitive, care se alătură și celor ale unei universități germane, publicate în august. Dar toate aceste cercetări au fost lipsite de studii clinice și, prin urmare, nu au putut fi publicate într-un jurnal științific.

De asemenea, nu este încă destul de clar cum ar putea fi aceasta folosită pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, deoarece acesta poate pătunde și prin ochi și cavitatea nazală. Odată ce ajunge în celulele organismului, apa de gură nu va mai funcționa corespunzător. Așadar, specialiștii ne sfătuiesc să nu ne bucurăm prea tare la auzul acestor vești. Nu este ca și când ai folosi apa de gură, iar mai apoi posibilitatea de a te infecta cu SARS-CoV-2 este egală cu zero.

Alexandra Necsoiu
Alexandra Necsoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, alexandra.necsoiu@m.ro

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos
Recomandări: