Antibiotice pentru COVID-19. În ce situații sunt recomandate?

16.11.2020
Antibiotice pentru COVID-19. În ce situații sunt recomandate?

Antibiotice pentru COVID-19? Cu siguranță nu, cel puțin dacă nu există suspiciunea unei infecții bacteriene, spun specialiștii de la Societatea Română de Microbiologie. În caz contrar, le luăm degeaba și, mai mult, riscăm să dezvoltăm rezistență la antimicrobiene.

În perioada 18-24 noiembrie, Organizația Mondială a Sănătății marchează Săptămâna Conștientizării Consumului de Antibiotice, context numai bun să reamintim că antibioticele nu se iau la întâmplare, nici la recomandarea vecinului, ci numai după un diagnostic corect stabilit de medic.

Află mai multe detalii despre utilizarea responsabilă a antibioticelor și cum putem preveni bolile!

Rezistența la antimicrobiene, o problemă de sănătate publică

Antimicrobienele sunt folosite pentru tratarea bolilor la oameni, la animale și la plante și includ medicamentele antibiotice, antivirale, antifungice și antiparazitare.

Rezistența la antimicrobiene apare atunci când bacteriile, virusurile și alți microbi nu mai răspund la medicamente, așa încât infecțiile obișnuite devin greu sau chiar imposibil de tratat și cresc riscul răspândirii bolilor, al formelor grave, dar și de deces.

Există diferite tipuri de antimicrobiene care acționează împotriva diferitelor tipuri de microorganisme (de exemplu, antibioticele împotriva bacteriilor, antiviralele împotriva virusurilor, antifungice împotriva ciupercilor etc.).

Rezistența la antibiotice este cauzată de abuzul și utilizarea greșită a antibioticelor la animale și la oameni.

Antibioticele nu tratează și nu previn virusurile, inclusiv pe cel care cauzează COVID-19!

Antibioticele acționează numai împotriva infecțiilor bacteriene. În plus, utilizarea inadecvată a antibioticelor crește riscul rezistenței la acestea, ceea ce înseamnă risc pentru toată lumea, chiar și în cazul infecțiilor simple.

Când pot pacienții să primească antibiotice pentru COVID-19?

Unii pacienți cu COVID-19 pot dezvolta coinfecții bacteriene, cum este pneumonia. În acest caz, medicii pot prescrie antibiotice pentru a trata infecția bacteriană secundară la pacienții respectivi.

Diagnosticul corect este însă cheia! Testarea ajută la distingerea infecților virale (de exemplu, COVID-19, gripă) de cele bacteriene. Astfel, antibioticele  nu vor mai fi prescrise și utilizate fără să fie necesar, reducând riscul de rezistență la antibiotice și îmbunătățind asistența medicală furnizată pacientului.

Nu vă autoadministrați niciodată singuri antibiotice!

Este important să respectați recomandările medicului. Dacă nu vă simțiți bine, apelați la medic și nu vă autoadministrați și nu luați antibiotice fără rețetă.

Practicați mereu o igienă corectă

Igiena mâinilor este crucială în timpul pandemiei de COVID-19, dar nu numai. Aceste reguli trebuie respectate tot timpul, deoarece pot preveni numeroase alte boli contagioase.

Practicați o igienă corectă spălându-vă regulat pe mâini. Tușiți și strănutați în cotul îndoit sau într-un șervețel pe care să-l aruncați imediat într-un coș de gunoi cu capac.

Acestea sunt cele mai eficiente moduri de a reduce răspândirea a numeroase infecții, inclusiv a organismelor rezistente la antibiotice.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Ce este glicemia normală? Explică pe scurt dr. Mihaela Posea!