Anomalii oculare produse de COVID-19

În urma unui nou studiu s-a descoperit că noul coronavirus poate produce anomalii oculare. Mai exact, este vorba de noduli la nivelul globului ocular.
19.02.2021
Anomalii oculare produse de COVID-19
Ochii roșii - sunt un semn al sindromului computerului

Suntem cu toții familiarizați cu cele mai comune simptome ale noului coronavirus: febră, tuse continuă și pierderea mirosului și gustului, dar unele dintre potențialele simptome și efecte adverse descoperite de cercetători pot fi surprinzătoare, inclusiv acesta: un nou studiu publicat pe 16 februarie în jurnalul Radiology arată că pacienții cu COVID-19 au dezvoltat anomali la nivelul globului ocular.

Studiul a implicat 129 pacienți de origine franceză, care au trecut printr-o examinare RMN, aceștia fiind pacienți cu o formă severă de COVID-19. Nodulii oculari, un termen general care se referă la localizarea zonei inflamate de pe ochi, au fost o descoperire surprinzătoare, pentru că specialiștii nu se așteptau să găsească anomalii oftalmologice, din moment ce acestea sunt foarte rar produse de COVID.

Anomalii oculare: produse sau nu de Covid?

Încă nu se știe dacă nodulii descoperiți pe globul ocular au apărut din diferite motive precum inflamații, infecții sau cancer, pentru că nu există o corelație între examenul oftalmologic și RMN, motiv pentru care sunt necesare mai multe investigații. Un alt factor ar putea fi drenajul inadecvat al venelor ochilor, problemă observată la pacienţii care au stat mult timp la ATI, intubaţi sau în poziţia cu faţa în jos. Şapte dintre pacienţii din acest studiu care au prezentat anomalii oculare au stat mult timp în această poziţie.

Cum afectează Covid sănătatea ochilor?

Oamenii de știință încă încearcă să-și dea seama cum afectează noul coronavirus sănătatea ochilor. În iunie 2020, un studiu al Universității Alberta, publicat în Canadian Journal of Ophthalmology menționează că roșeața ochilor, cunoscută și sub numele de conjunctivită, poate fi un prim simptom COVID-19, chiar dacă nu este o manifestare comună. Academia Americană de Oftalmologie sugerează că noul coronavirus poate produce conjunctivita, dar Centrul de Prevenție și Control al Bolilor nu include acest aspect pe lista simptomelor produse de COVID-19.

Cel mai nou articol Video:
Dr. Virginia Țârlea: Despre depistarea precoce a infecției cu HPV
Recomandări: