Alimentele de ocolit dacă iei pastile de inimă sau anticoagulante

Toată lumea știe că nu e bine să bei alcool atunci când iei medicamente, dar există și anumite alimente care pot influența acțiunea tratamentului și trebuie evitate sau consumate cu maximă „zgârcenie”.

Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, spune ce efect pot avea alimentele asupra anumitor medicamente.

Alcool

Alcoolul scade metabolizarea substanțelor active și crește efectul medicamentelor. Nu trebuie asociat cu analgezice, tranchilizante, antidepresive, antialergice. Consumul simultan de alcool și medicamente dublează inclusiv efectele alcoolului, veți avea senzația că ați băut de 2 ori mai mult.

Suc de grepfrut

Sucul de grepfrut are efect negativ pe 20 de tipuri de medicamente: antihipertensive, anticoagulante, antihistaminice, antivirale, sedative, hormoni. El blochează descompunerea medicamentelor, prin urmare substanțele active se vor acumula în organism și pot ajunge la un nivel toxic.

Lactate

Laptele și produsele lactate conțin calciu care formează compuși insolubili cu anumite substanțe active din medicamente. Asocierea lapte-medicamente poate determina iritație gastrică și reflux, pentru că laptele dizolvă rapid pelicula protectoare a pilulelor.

Alimente cu vitamina K

Alimentele bogate în vitamina K (varză, broccoli, spanac, avocado, pătrunjel) intră în competiție cu medicamentele anticoagulante și cresc riscul de formare de cheaguri de sânge. Dacă urmați un tratament antitrombotic, el poate fi afectat de vitamina K prezentă natural în mâncare.

Alimente cu fier

Suplimentele cu fier sau alimentele bogate în fier (ficat, spanac, broccoli, pătrunjel, kiwi, citrice) modifică pH-ul intestinal și formează complexe insolubile cu medicamentele. Fierul scade efectul medicamentelor antihipertensive, penicilinei și hormonilor.

Alimente fermentate

Produsele fermentate de tip bere vin roșu, murături, drojdie conțin tiramină, o substanță care crește tensiunea arterială. Deci medicația antihipertensivă nu trebuie asociată cu consumul de alimente fermentate.

Cereale

Cerealele integrale consumate în exces accelerează tranzitul intestinal și scad absorbția substanțelor active din medicamente. Același efect negativ îl are și consumul de fructe bogate în sorbitol (prune sau smochine).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Bilic - Medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice
Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați și căutați nutriționiști din țară. De profesie medic, ea a absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în anul 1996. Și-a efectuat rezidenţiatul în Secţia de Diabet şi Boli de Nutriţie a Spitalului ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”