Alcoolul, consumat chiar și cu moderație, nu este bun pentru sănătate

Un nou studiu al Universității Greifswald din Germania contrazice consumul de alcool și ideea că alcoolul ar proteja inima.
07.11.2021
Alcoolul, consumat chiar și cu moderație, nu este bun pentru sănătate
Foto: pexels

Studii recente au asociat consumul moderat de alcool cu beneficiile pentru sănătate, prcum riscul scăzut de boli cardiovasculare. Altele vorbesc despre potențialele beneficii pentru sănătate pe care le au consumul de vin și tequila. Însă, un nou studiu al Universității Greifswald din Germania contrazice consumul de alcool și ideea că alcoolul ar proteja inima.

Studii recente arată o creștere a riscului de mortalitate în rândul persoanelor abstinente de la alcool comparativ cu indivizii care consumă cantități scăzute sau moderate. Autorii unui studiu recent apărut în jurnalul PLOS Medicine vorbesc despre aceste comportamente riscante.

Alcoolul și sănătatea

Potrivit Institutului Național de Alcoolism și Abuzul de alcool (NIAAA), în 2019, 85.6% dintre indivizii din Statele Unite cu vârste peste 18 ani au raportat că au consumat o băutură alcoolică cel puțin o dată în viață. NIAAA raportează și că 14.5 milioane de persoane din Statele Unite, cu vârste de 12 ani sau mai mari trăiesc cu tulburări de consum de alcool, care se traduce ca incapacitatea de a opri sau controla consumul de alcool indiferent de ocupație, statut social sau consecințe de sănătate. Tot NIAAA notează că anual mor aproximativ 95.000 de persoane din cauza problemelor asociate consumului de alcool.

Cercetări anterioare sugerează că persoanele care consumă alcool cu moderație trăiesc mai mult față de cele care nu o fac. Un alt studiu mai vechi concluzionează că bărbații care consumă cantități moderate de alcool au o durată de viață mai mare față de indivizii care consumă ocazional sau prea mult.

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras
Recomandări:
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
Avortul ar putea fi considerat ilegal în jumătate din statele americane
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi
De ce nu e bine să consume alcool pacienții supraponderali sau obezi