Sunt numeroase obiceiuri sănătoase care ne ajută să ducem o viață lungă, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. De exemplu, o dietă sănătoasă și plină de nutrienți este esențială, la fel și activitatea fizică zilnică astfel încât să evităm bolile cronice. Însă, pe lângă dietă și sport, oamenii de știință susțin că unele persoane ajung să trăiască mai mult pentru că sunt căsătorite.
Potrivit unui sondaj U.S. Medicare Health Outcome Survey, femeile și bărbații cu vârste cuprinse între 65 și 85 de ani, au o speranță de viață mai mare dacă sunt căsătoriți. Studiul condus de Medicare și publicat în jurnalul SSM- Population Health arată că bărbații căsătoriți în vârstă de 65 de ani au o medie de speranță la viață de 18.6 ani comparativ cu bărbații singuri care au o medie de 2.2 ani. În cazul femeilor de 65 de ani, speranța la viață este de 21.1 de ani, comparativ cu 1.5 în cazul femeilor de 65 de ani nemăritate.
Multe dintre persoanele căsătorite au șanse mai mari să se încurajeze între ele să aibă o rutină pe care să o respecte împreună. Jurnalul Health Psychology arată că partenerii care spun despre mariajul lor că este unul fericit sau foarte fericit, au cu 20% mai puține șanse de moarte prematură.
Potrivit studiului, un mariaj fericit îmbunătățește și starea de sănătate, în special a inimii, dar și dimensiunile taliei. În mariaj, partenerii au șanse mai mari să respecte anumite rutini, să se încurajeze reciproc să facă sport, să mănânce mai sănătos sau să aibă mai multă grijă de sănătatea lor.
Mai mult, specialiștii punctează că partenerii care se sprijină unul pe celălalt în mariaj stau foarte bine și la capitolul sănătate mentală.
Din păcate, există o conexiune între singurătate și rata mortalității. Un studiu din Suedia numit Swedish Lundby Study, la care au luat parte 1363 participanți, 296 dintre indivizi susțineau că sunt singuri. Cercetarea s-a ținut pe o perioadă de 13 ani, perioadă în care s-a ajuns la rezultatul că persoanele singure aveau un risc de 27% mai mare de mortalitate.