Ai avut parte de un implant mamar PIP? Află cum poţi obţine 3.000 de euro despăgubire

Decizia Tribunalului de comert din Toulon, Franta a stabilit ca femeile din intreaga lume care au folosit implanturile mamare produse de Poly Implant Prothese(PIP) ar trebui sa primeasca compensatii de minim 3000 de euro plus cheltuieli de judecata.
12.03.2014
Ai avut parte de un implant mamar PIP? Află cum poţi obţine 3.000 de euro despăgubire

Decizia Tribunalului de comert din Toulon, Franta a stabilit ca femeile din intreaga lume care au  folosit implanturile mamare produse de Poly Implant Prothese(PIP) ar trebui sa primeasca  compensatii de minim 3000 de euro plus cheltuieli de judecata.

Pana in 2010, cand s-a constat ca protezele mamare produse de PIP nu erau conforme cu  normele de sanatate europene, peste 400.000 de femei din 65 de de tari au folosit aceste  implanturi.

Agentia Nationala de Sanatate din Franta a constatat atunci ca gelul folosit la  crearea acestor implanturi era de uz industrial, si nu medical, iar suprafata implanturilor  prezenta un risc crescut de fisurare. Studiile efectuate de Comisia Europeana au aratat ca  aceste produse prezinta un risc de fisurare de 25-30%, dublu comparativ cu alte proteze  mamare comercializate pe piata mondiala.


„ Aceste implanturi nu au fost folosite ilegal, ele posedau un certificat de calitata furnizat de  TUV Rheinland, autoritatea suprema de certificare in mediul industrial si medical. In urma  rezultatelor studiilor efectuate recomandarea medicilor este ca aceste femei sa-si faca urgent  controalele de rigoare si sa faca tot posibilul sa le inlocuiasca. Din pacate in Romania nu avem o  evidenta exacta a pacientelor care au folosit aceste implanturi. De cativa ani buni lucram la  acest proiect si speram ca aceasta campanie de constientizare publica va indemna in sfarsit la  actiune si vom avea in curand un registru medical care sa tina evidenta unor astfel de  interventii”, a declarat  Ioan Lascar, profesor, doctor universitar, Presedinte Asociatia Chirururgilor Plastici  din Romania. 

Premiera legislativa in domeniul juridic, aceasta decizie ofera acum posibilitatea tuturor  femeilor afectate de aceste implanturi sa le inclocuiasca in siguranta cu produse de calitate care  indeplinesc standardele europene.

„ Cand a izbucnit acest scandal si au fost publicate rezultatele studiilor aveam 2 posibilitati, sa  renunt la 5 ani de munca, sacrificii si mii de paciente care utilizasera aceste proteze sau sa lupt  atat pentru ele, cat si pentru restul distribuitorilor si sa trag la raspundere vinovatii. Am ales a  2a varianta deoare atat producatorul implanturilor, cat si certificatorul poarta pe umerii lor  responsabilitatea acestui dezastru si trebuie sa platesca petru suferintele acestor femei, fie de  natura fizica sau morala”, afirma Cedric Joachimsmann, administrator JD Aestheticals (distribuitor pe  Romania si Bulgaria al impanturilor PIP)

Pana in acest moment, peste 15.000 de femei din Franta, 50% din totalul celor care au folosit  implanturi PIP au decis sa indeparteze si sa inlocuiasca aceste proteze, iar 1700 dintre femeile  care s-au alaturat procesului colectiv au primit deja prima transa din compensatii. 

Suma de 3000 de euro este un avans provizoriu din compensatia totala care va fi stabilita prin  expertiza medicala in functie de particularitatile fiecarui caz. Tribunalul a luat aceasta decizie  pentru a oferi acum pacientelor posibilitea de a acoperi costurile judiciare, inclusiv ale  expertizei medicale . La nivel global compensatiile totale cerute de paciente se situeaza in  medie in jurul sumei de 16.000 de euro.

„ Este cel mai potrivit moment pentru pacientele cu implanturi PIP sa actioneze pentru a-si  apara drepturile si a beneficia efectiv de aceste compensatii intr-un timp foarte scurt. Printr-o  procedura simpla si rapida ele se pot bucura acum de rezultalete obtinute pe parcursul a 4 ani  de proceduri judiciare complexe.  In iunie se deschide o noua procedura legala in fata Tribunalului comercial din Toulon pentru  pacientele care au aflat recent despre drepturile care li se cuvin. Trebuie sa tinem cont ca in  total sunt 400.000 de femei afectate de aceste proteze la nivel global, iar pana la acest  moment doar 1700 si-au primit deja banii. Cu cat se intarzie luarea unei decizii de catre  paciente, cu atat se aduna mai multe cazuri de analizat, iar compensatiile pot intazia foarte  mult.”, precizeaza Raluca Curelea, partener Benclinov si Asociatii. 

Pe 30 martie, Aociatia Chirurgilor Plastici din Romania, impreuna cu firma de avocatura  Benclinov si Asociatii invita toate femeile din Romania care au folosit protezele PIP, la o  intalnire in amfiteatrul Facultaii de Medicina si Farmacie din Bucuresti, Carol Davila. Cu ocazia  acestei intalniri, intr-un cadru confidential, pacientele vor avea oportunitatea de a afla in  detaliu procedurile ce trebuie urmate pentru a se alatura procesului colectiv din Franta si  pentru a primi aceste compensatii cat mai curand posibil. 

Pentru mai multe detalii despre procedurile legale si compensatiile cuvenite pacientele in cauza  pot apela numarul de tel: 0751. 259.900. De asemenea, pot adresa intrebari la adresa de mail  [email protected] sau pot interactiona pe pagina de Facebook dedicata – PIP Romania.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Ce regrete avem după o partidă de sex?
Ce regrete avem după o partidă de sex?
Recomandare video
Salată cu paste și jambon de curcan