Agenția pentru Protecția Mediului din SUA interzice folosirea unui pesticid asociat cu tulburări neurologice la copii

24.08.2021
Agenția pentru Protecția Mediului din SUA interzice folosirea unui pesticid asociat cu tulburări neurologice la copii
Sursa foto: Shutterstock

După mai bine de 14 ani de presiuni din partea organizațiilor nonguvernamentale și a altor entități pentru protejarea mediului și a sănătății umane, EPA (Agenția pentru Protecția Mediului din SUA) a anunțat într-un comunicat că va fi interzisă folosirea unui pesticid asociat cu apariția de tulburări neurologice la copii. Denumit clorpirifos, pesticidul respectiv există pe piață din 1965, peste 2.500 de tone fiind folosite anual pentru stropirea culturilor de fructe, legume și bumbac.

La fel ca oricare alt pesticid organofosforic, clorpirifosul este menit să omoare insectele prin blocarea unei enzime numite acetilcolinerază. Numeroase studii au arătat însă că aceste efecte letale se aplică și în cazul oamenilor, nu doar al insectelor.

Până în anii 2000, respectivul pesticid era permis pentru utilizare inclusiv în gospodării, pentru a ține la distanță insectele. Acesta a fost interzis pentru uz gospodăresc după ce s-a descoperit că reziduurile lăsate de pesticid pe suprafețe erau toxice pentru copiii mici care ingerau substanța respectivă.

În ciuda interzicerii acestuia la momentul respectiv, peste 75% dintre americani încă prezintă în sânge niveluri neobișnuit de mari de clorpirifos, din cauza alimentelor consumate de-a lungul timpului și stropite cu acest pesticid, potrivit CDC.

Primul studiu care atestă efectele negative ale acestui pesticid asupra dezvoltării neurologice a copiilor a apărut în anul 2003. Conform datelor, prezența de clorpirifos în cantități mari în sângele din cordonul ombilical este asociată cu un risc crescut de greutate mică la naștere și tulburări neurologice.

Alte cercetări publicate ulterior, în 2006 și 2014, au arătat că acei copii născuți din mame care aveau un nivel crescut de clorpirifos în sânge sau urină au prezentat întârzieri în dezvoltarea psihomotorie.

Studii independente de dată recentă, din 2017 și 2018, au inflamat din nou spiritele, arătând că efectele pesticidului nu sunt de ignorat. Potrivit rezultatelor, clorpirifosul este asociat cu hiperactivitate, anxietate și tulburări de învățare.

Din motive de etică în cercetarea științifică, dar și unele politice (Administrația Trump a ignorat avertismentele ONG-urilor și a permis în continuare folosirea acestui pesticid), EPA a interzis definitiv folosirea acestei substanțe toxice după o saga care a durat mai bine de 14 ani.

În România, Autoritatea Fitosanitară, instituție subordonată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a decis retragerea produselor pe bază de clorpirifos, dar și clorpirifos-metil și tiacloprid, în cursul anului 2020.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”
Recomandări: