Aditivii alimentari asociați riscului de diabet de tip 2. Citește eticheta când mergi la cumpărături!

În urma unui studiu s-a descoperit o legătură între expunerea la aditivii alimentari și riscul de diabet de tip 2.
27.01.2023
Aditivii alimentari asociați riscului de diabet de tip 2. Citește eticheta când mergi la cumpărături!
Foto: shutterstock

În urma unui studiu s-a descoperit o legătură între expunerea la aditivii alimentari și riscul de diabet de tip 2. Nitriții și nitrații se regăsesc în mod natural în apă și sunt de cele mai multe ori ingerate din aceste surse și produse lacatate. De asemenea, sunt folosiți ca aditivi alimentari pentru a crește termenul de valabilitate a produselor alimentare.

Un studiu publicat în ianuarie în jurnalul PLOS Medicine sugerează o asociere între expunerea produselor lactate la nitriți și riscul de diabet de tip 2. Pentru a investiga relația dintre cele două, cercetătorii au accesat date colectate de la 104,168 de participanți. Participanții cu vârste de 15 ani și mai în vârstă au raportat date precum istoricul medical, aspecte sociodemografice, dietă, stil de viață și starea de sănătate.

Cercetătorii au descoperit că participanții aveau un nivel crescut de nitriți proveniți din aditivi alimentari și surse non-aditive cu risc crescut de dezvoltare a diabetului de tip 2. Nu s-a descoperit nicio asociere între nitrați și riscul de diabet de tip 2, iar descoperirile nu sprijină niciun potențial beneficiu pentru cele două privind protejarea împotriva diabetului de tip 2.

Studiul a avut câteva limitări, motiv pentru care sunt necesare mai multe cercetări care să valideze rezultatele. Datele au fost raportate de participanți, iar cercetătorii nu au putut confirma expunerea la nitriți/nitrați specifici folosind biomarkerii speciali. În plus, participanții erau tineri indivizi, în special femei, expuși la comportamente sănătoase.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat
Recomandări: