Acupunctura, un tratament promiţător pentru colici la bebe

Colicile sunt extrem de deranjante atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţi, deoarece se simt neputincioşi în faţa plânsetelor copiilor şi nu se pot odihni corespunzător. Deşi există câteva sortimente de ceaiuri cu efecte relaxante, acestea nu sunt destul de eficiente în lupta cu această problemă.
18.01.2017
Acupunctura, un tratament promiţător pentru colici la bebe

Colicile sunt extrem de deranjante atât pentru cei mici, cât şi pentru părinţi, deoarece se simt neputincioşi în faţa plânsetelor copiilor şi nu se pot odihni corespunzător. Deşi există câteva sortimente de ceaiuri cu efecte relaxante, acestea nu sunt destul de eficiente în lupta cu această problemă. Studii recente arată însă că acupunctura ar putea reprezenta un tratament eficient împotriva colicilor, scrie medicalnewstoday.com.

Colicile sunt definite ca plânsete incontrolabile care durează mai mult de 3 ore pe zi, se manifestă de mai mult de 3 ori pe săptămână şi care se întind pe o perioadă mai mare de 3 săptămâni.

Plânsul excesiv afectează între 10 şi 40% dintre bebeluşi, iar acest simptome neplăcut dispar de regulă de la sine, în decursul câtorva luni. Majoritatea colicilor încetează când bebeluşul împlineşte vârsta de 6 luni.

Ce vrea să spună bebe când plânge? Ghid de interpretare a plânsului la bebeluşi

Un nou studiu, publicat recent în jurnalul Acupuncture in Medicine, arată că acupunctura ar putea ameliora colicile bebeluşilor. 

Cercetătorii au examinat 147 de bebeluşi, cu vârste între 2 şi 8 săptămâni, diagnosticaţi cu colici şi internaţi în patru centre medicale din Suedia şi au descoperit că acupunctura poate reduce semnificativ perioadele de plâns ale bebeluşilor. 

Concluziile medicilor: bebeluşii nu au prezentat reacţii adverse în urma şedinţelor de acupunctură şi au plâns mult mai puţin. Cu toate acestea, specialiştii recomandă ca, înainte de a apela la acupunctură pentru a scăpa de colici, părinţii să ceară sfatul medicului, deoarece poate fi vorba şi despre intoleranţă la lactoză.

Cauzele colicilor sunt încă necunoscute, dar unii medici susţin că intoleranţa la lactoză, inflamaţiile gastrointestinale şi fumatul în timpul sarcinii au un rol important în apariţia acestor simptome neplăcute. 

Mare lucru pentru ameliorarea colicilor nu se poate face. Unele cercetări arată că probioticele ar putea avea un efect benefic, dar încă mai sunt necesare dovezi suplimentare în acest sens.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Valentina Boantă, SANADOR: schema de vaccinare a copiilor
Recomandări:
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv