Actorul Jeff Bridges: „Cancerul cu care mă lupt e o nimica toată în comparație cu efectele COVID”

15.09.2021
Actorul Jeff Bridges: „Cancerul cu care mă lupt e o nimica toată în comparație cu efectele COVID”
Sursa foto: profimediaimages.ro

Actorul Jeff Bridges, în vârstă de 71 de ani, a trecut recent prin infecția cu noul coronavirus și povestește pe blogul său că această boală l-a „dat complet peste cap”, considerând cancerul de care suferă „o nimica toată în comparație cu efectele COVID-19”.

Jeff Bridges a fost diagnosticat anul trecut în octombrie cu limfom, o formă de cancer a sistemului limfatic ale cărei cauze nu sunt încă elucidate. Actorul a urmat mai multe tratamente în acest timp, inclusiv chimioterapie, limfomul intrând în remisiune de curând.

Din păcate, în timp ce urma tratamentul pentru cancer în spital, actorul s-a infectat cu COVID. El povestește pe blogul său că infecția l-a „zdruncinat bine de tot”, având nevoie de 5 săptămâni de spitalizare pentru a se pune pe picioare.

Experiența mea cu COVID a făcut ca limfomul să pară o nimica toată. Am avut momente când durerea efectiv mă sufoca. Am crezut că până aici mi-a fost. Am avut nevoie de oxigen ca să pot respira, de asistenți care să mă ajute să merg din nou. Dar faptul că eram vaccinat probabil m-a ajutat să mă recuperez 100% de COVID.

Am trecut cu bine peste acest eveniment îngrozitor și am putut să particip la nunta fiicei mele fără să fiu conectat la tot felul de aparate. Sunetele scoase de acele aparate care mă ajutau să respir îmi vor rămâne întipărite în memorie. Mă simțeam ca Darth Vader, dacă înțelegeți la ce mă refer, povestește actorul.

Vaccinul anti-COVID poate avea efect benefic și asupra pacienților care au trecut deja prin boală. Mai multe studii au arătat că simptomele sindromului COVID lung pot fi ameliorate prin vaccinare. 

O posibilă explicație a îmbunătățirii simptomelor după vaccinarea anti-COVID este oferită de dr. Akiko Iwasaky, medic imunolog la Universitatea Yale:

Vaccinul anti-COVID ar putea să elimine așa-numitul rezervor viral, adică rămășitele de virus care ar putea să existe încă în corpul persoanei care a trecut prin boală și care pot fi cauza simptomelor cronice. Răspunsul imun indus prin vaccinare poate curăța aceste bucățele de virus care sunt capabile în continuare să producă inflamații în corp.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, una din zece persoane care au trecut prin boala COVID-19 rămâne cu simptome de lungă durată, chiar și la 6-9 luni de la vindecare. Printre aceste simptome se numără oboseala, dificultățile de respirație, insomnia și ceața cerebrală.

Simptomele COVID de lungă durată, numite de medici sechele post-acute COVID-19, pot apărea și persista după infectarea cu virusul SARS-CoV-2, iar severitatea lor variază de la ușoară la debilitantă, potrivit experților în sănătate publică.

Un studiu de amploare realizat la începutul acestui an arăta că multe persoane vindecate de COVID-19 se reîntorc la serviciu abia după 6 luni, din cauza simptomelor care persistă chiar și după vindecarea infecției.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt
Recomandări: