9 din 10 români nu știu care este cantitatea zilnică recomandată de fibre

Specialiștii recomandă 25-35 de grame de fibre pe zi, principalele surse de fibre fiind: fructele, legumele, cerealele integrale.
08.08.2021
9 din 10 români nu știu care este cantitatea zilnică recomandată de fibre
Sursa foto: Shutterstock

Tulburările tranzitului digestiv sunt întâlnite mai des la femei (60% vs. 40% în cazul bărbaților), relevă un studiu recent*. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârstele cuprinse între 35 și 65 de ani.

Jumătate dintre românii care suferă de probleme ale tranzitului intestinal manifestă cel puțin 3 tipuri de simptome, iar cel mai întâlnit dintre ele este constipația cronică.

Studiul, desfășurat sub îndrumarea Societății de Nutriție din România, arată că 9 din 10 români nu știu care este cantitatea zilnică recomandată de fibre.

Beneficiile consumului de fibre

Printre beneficiile consumului de fibre alimentare, putem aminti: reglarea tranzitului intestinal, reglarea apetitului sau sporirea senzației de sațietate prin asigurarea optimizării tranzitului intestinal.

În plus, ajută la controlul greutății corporale și, datorită indicelui glicemic mai scăzut, ajută la controlul glicemiei.

„Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitatea fizică” sunt cuvintele lui Hipocrate, iar un element esențial în dieta zilnică este reprezentat de fibre, care contribuie la asigurarea unui tranzit intestinal optim.

Specialiștii recomandă 25-35 de grame de fibre pe zi, principalele surse de fibre fiind: fructele, legumele, cerealele integrale.

Efectele negative ale aportului insuficient

O cantitate insuficientă de fibre poate avea un efect negativ asupra activității intestinale normale, iar consecințele pot fi: constipația, balonarea sau flatulența.

Consumul unei cantități suficiente de alimente care conțin fibre este important pentru menținerea unei vieți sănătoase și pentru prevenirea anumitor boli.

Realitatea ne arată că sănătatea digestivă nu este o prioritate: ne informăm insuficient și acționăm abia atunci când disconfortul este acut, deși calitatea vieții este afectată profund de starea noastră de sănătate.

Să nu uităm că, la nivel mondial, circa 30% din populație suferă de constipație.

* Studiul s-a desfășurat în perioada 16 martie – 29 aprilie 2021, pe un eșantion de 600 de respondenți la nivel național, bazat pe tehnici de cercetare atât calitative, cât și cantitative.

Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador