Întreabă specialistul

Câte problemele de sănătate, tot atâtea soluţii! Iar specialiştii de încredere sunt cei care îţi oferă cele mai bune răspunsuri atunci când sănătatea pune multe semne de întrebare. Nu neglija vizita regulată la medic şi mergi obligatoriu de fiecare dată când ai simptome supărătoare! Şi ţine cont că o a doua părere este de multe ori necesară!

Puteţi solicita şi sfatul specialiştilor noştri consultanţi: pentru a trimite o întrebare, trebuie să vă creaţi un cont în site, apoi să vă logaţi cu numele de utilizator ales şi parola. Dacă aveţi nevoie de o recomandare urgentă, vă sfătuim ca, înainte de a adresa o întrebare, să citiţi răspunsurile existente, selectând domeniul care vă interesează sau folosind căutarea.

Probleme in cuplu dupa nasterea unui copil

Buna ziua! In urma cu 3 ani jumatate m-am casatorit, acum cateva luni am adus pe lume o minunatie de fata! La inceputul relatiei si ulterior la inceputul casniciei partea sexuala era ok. Intre timp, ramanand gravida, automat greutatea mea a crescut, copilul era prioritar dar nici o clipa nu mi-am neglijat sotul, dimpotriva!
Insa cu toate acestea, simt o raceala din partea lui, ma simt data la o parte, necomplimentata, e mai rece cu mine si lucrurile acestea se intampla cu ceva timp inainte de a o avea pe cea mica. Am tot stat si m-am gandit daca cumva gresesc undeva si sigur am si eu partea mea de vina, nu stiu cum sa abordez problema, am avut cateva discutii si tot timpul ne invartim in jurul problemei.

La inceput mi-a dat dreptate, ca o sa vada ce e de facut pentru a nu mai avea neplaceri, discutii de genul dar a fost doar la nivel de discutie. Ulterior am lasat totul pe baza serviciului, are programul foarte incarcat, apoi m-am gandit ca ar mai exista cineva, desi nu am avut niciodata vreo banuiala de genul asta sau vreun antecedent.
Simt o nepasare din partea lui si mereu cand ii aduc un argument si ii spun ca ma simt neglijata, uitata, imi raspunde cu o greseala pe care am facut-o fata de el acum ceva timp. Pe moment nu-mi spune ca l-a deranjat ceva anume sau ca l-am „jignit” prin comportament, vorbe!

El trece foarte greu peste o greseala de-a mea, nu e vorba de ceva grav ( ex: uit sa spun ca mi-am mai luat un parfum in conditii in care vorbisem inainte sa nu mai cumparam nimic din cauza problemelor finaciare).
Ulterior am realizat ca am gresit, a fost practic o nepasare din partea mea, nu am luat in seama ce a spus, desi initial cazusem amandoi de acord. Este vorba de o razbunare din partea lui, adica imi raspunde cu aceeasi atitudine? Sau nu mai are sentimente fata de mine, nu mai prezint interes pentru el?

E foarte umilitor sa stau sa trag de el, hai pupa-ma etc. Nu poate sa treaca cu vederea peste niste nimicuri, desi nu are nici o legatura cu sexul? Pentru mine sexul este foarte important, spuneti-mi unde gresesc si cum sa avem o viata activa sexual? Comunicarea deschisa nu a dus la nimic pana in prezent !

Va mutumesc anticipat!

Întrebare pusă de: M. S.

Răspunsul specialistului

Specializare: Consultant specializat în psihologie
Clinica: Asociaţia Profesională a Specialiştilor în Administraţie Publică

Multe cupluri se confruntă cu dificultăţi după naşterea unui copil. Trecerea de la cuplu la familie înseamnă schimbarea stilului de viaţă, iar adaptarea la acestea reprezintă o provocare pentru ambii părinţi.

Stresul, oboseala, programul încărcat, noile roluri şi responsabilităţi, problemele financiare îşi pot pune şi ele amprenta asupra relaţiei.  În aceste condiţii, este de aşteptat ca intimitatea să scadă după apariţia unui copil, însă acest lucru nu înseamnă că lucrurile nu vor mai fi nicidoată ca înainte.

De cele mai multe ori, este vorba despre o perioadă de ajustare, în care ambii parteneri se acomodează cu noile roluri.   Răspunsurile cu privire la schimbarea comportamentului soţului dumneavoastră vi le poate da numai acesta. Încercaţi să nu mai faceţi asumpţii despre comportamentul soţului dumneavoastră, ci mai degrabă să vorbiţi cu acesta despre temerile dumneavoastră şi despre cum vă simţiţi.

Soluţia este aşa cum anticipaţi – comunicarea. Fiecare are temerile şi aşteptările proprii. Este important să vorbiţi deschis, să fiţi sinceri,  să vă ascultaţi unul pe celălalt şi să fiţi conştienţi de nevoile fiecăruia.  Încercaţi să renunţaţi la critici şi acuzaţii şi să vă orientaţi către găsirea de soluţii pentru problemele cu care vă confruntaţi.

Evitaţi afirmaţiile generale şi discutaţi despre lucruri concrete.  Atâta vreme cât comunicaţi deschis despre dificultăţile cu care vă confruntaţi, veţi găsi o soluţie împreună. Găsiţi timp şi pentru dumneavoastră şi încercaţi să petreceţi cel puţin câteva ore pe săptămână împreună cu soţul dumneavoastră.

Răspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt doar de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situație, ca fiind asimilate unor consultații sau analize medicale de specialitate. Utilizatorii nu trebuie să își fundamenteze acțiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro. Datorită însuși modului în care funcționează comunicațiile intermediate de internet, o consultație medicală amănunțită nu este posibilă. Prin urmare, informația medicală prezentată de site-ul nostru nu trebuie folosită ca alternativă a consultului medical realizat în persoană de un medic specialist. www.csid.ro, societatea SC GÂNDUL MEDIA NETWORK S.R.L, precum și toți colaboratorii ale căror sfaturi pot fi recepționate prin intermediul CSID.ro nu pot fi considerați răspunzători pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel.

Mai multe raspunsuri de la Cristina Aliman
Oare sa divortez?
Ma numesc Eugenia si sunt casatorita de 4 ani. Am o fetita de 2 ani si vreau cateva sfaturi in privinta casniciei mele, sotul meu este mai mare ca mine cu 12 ani si ma neglijeaza foarte mult nu mai ...
Cum scap de ticurile nervoase si de atacurile de panica?
Am si eu o problema, acum aproape un an a inceput sa mi se zbata ceva la stomac. Am fost de 2 ori la control la diferiti medici, mi-au zis sa merg la Psihiatrie, acum am si atacuri de panica, cand ...
Din aceeasi categorie
Rugaminte interpretare analize ureaplasma
Imi puteti interpreta, va rog urmatoarele rezultate: M.hominis/U. Urealyticum/ Antibiograma Ureaplasma urealyticum >= 10000 CCU/ml; Mycoplasma hominis - absent Antibiograma: Sensibil ...
Interpretare rezultate secretie vaginala
Imi puteti interpreta, va rog, urmatoarele rezultate? Celule epiteliale poligonale frecvente Celule epiteliale rotunde rare Celule de tip "clue cells" absente Leucocite (PMN) frecvente Eritrocite ...
Probleme sarcina 11 saptamani
buna ziua va rog sa mi spuneti ce sanse sunt sa aiba copilul modificari in urma unui ecograf transvaginal intrucat pe abdomen nu s a putut vedea valorile sunt os nazal nu se vizualizeaza regiune ...